Turnplayer Napisano 22 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2022 W dniu 21.03.2022 o 21:37, brachol napisał: Jestem teraz w Predazzo. Codzienna aktywacja skipassów. Sprawdzanie GP przy rejestracji w apartamencie, w knajpach. W gondoli pilnują maseczek FFP2, w sklepach i knajpach to samo. Bylem tydzien w dolomitisuperski, w porownaniu do poczatku sezonu bardzo zluzowali z obostrzeniami. Na poczatku sezonu wymagali maseczki, teraz przechodza spokojnie kominy lub inne nakrycia twarzy. Pilnuja tego tylko przy gondolach, na lawkach pelna dowolnosc. W knajpach na stoku ani razu nikt nic nie sprawdzal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxi69king Napisano 22 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2022 W dniu 21.03.2022 o 11:17, tanova napisał: Austria przywraca obowiązek noszenia maseczek w pomieszczeniach, w związku z rosnącą liczba zakażeń: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/koronawirus-austria-przywraca-obowiazek-noszenia-maseczek/bey746y Minister zdrowia przyznał, że luzowanie nastąpiło zbyt wcześnie. Dyskutowane są uregulowania dotyczące zasad izolacji. Ciekawe jakie będą ostateczne wytyczne. Zmiany wchodzą od jutra a narazie jeszcze nic nie opublikowano, żadnych szczegółów. Do tego momentu od 5 marca nie było obowiązku maseczek, również w gondolach, wypożyczalniach i w knajpach. I faktycznie pełen luz, tylko starsi przeważnie Niemcy zakładali. Takie wieści z Serfaus-Fiss-Ladis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 23 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2022 We Włoszech miejscowi sami się pilnują, niektórzy nie zdejmują masek nawet na zjazd, inne nacje (głównie Czesi i Polacy) mają większy luz. W kościele miejsca wyznaczone z dystansem, pilnują tego ludzie wyznaczeni, tylko rodziny mogą siedzieć razem w specjalnie opisanych ławkach. Generalnie nie odnosi się wrażenia, że dali już sobie spokój z covidem. Na stoku w Alpe Cermis nie sprawdzają GP natomiast w miasteczkach bez nie wpuszczają do knajp (przynajmniej do tych do których trafiliśmy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filiposki Napisano 23 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2022 Ech... Czy wróci jeszcze normalność? Jadę w piątek z dzieciakami < 12 r.ż. Nie są zaszczepione więc muszę im zrobić test. No i ruletka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2022 49 minut temu, filiposki napisał: Ech... Czy wróci jeszcze normalność? wróciłem właśnie ze Szwajcarii - żadnych testów, maseczki jedynie w dużych kabinach (Polacy i tak nie zakładali) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filiposki Napisano 23 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2022 Jedyni Helweci w miarę rozsądni. Ale też się cenią. A przy aktualnym kursie CHF to już w ogóle... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 23 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2022 Do wczoraj w Austrii (Zillertal) nie wymagali niczego, masek również w gondolach czy sklepach (chociaż na oficjalnych stronach niby był wymóg w sklepach spożywczych czy środkach komunikacji). Mają faktycznie wrócić we wszystkich pomieszczeniach, choć szczegółów mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nipern Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 Po perypetiach Covidowych jesteśmy akurat w dolinie Paznaum. Dużym plusem był brak konieczności robienia testu dla dziecka 12+ aby wjechać.Tutaj jakby wszystko zmienione o 180 stopni brak maseczek, Covid jakby odwołany. Po stronie CH jak i A ludzie w knajpach kompletny brak obostrzeń. Ale tak wogóle to klawo jest!!! Parę zdjęć z Ischgl. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 Od dzisiaj w Austrii ponownie wymagane są maseczki FFP2! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nipern Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 Być może coś jest na rzeczy. Właśnie wróciliśmy z Galtur do kwatery w Kappl i kierowca autobusu głośno krzyczał na wsiadających bez maseczek. Poza tym nie zauważyliśmy zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nipern Napisano 24 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2022 Fakt. na stronie Ischgl pojawił się update. M.in. w gondolach maski ffp2 na kanapach bez masek. Jutro sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nipern Napisano 25 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2022 Fakt. na stronie Ischgl pojawił się update. M.in. w gondolach maski ffp2 na kanapach bez masek. Jutro sprawdzę. W gondolach, autobusach i sklepach wszędzie sprawdzają i proszą o zakładanie masek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp8ebc Napisano 26 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2022 Jak widać Austriakom obowiązkowe szczepienia dla wszystkich i do 6 tysięcy EUR mandatu a brak takowego nie pomaga. A w temacie. Czy mógłby ktoś przybliżyć jak wygląda obecnie w EU ( z mocnym naciskiem na Niemcy / Austria / Włochy) ważność szczepień ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 26 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2022 Nowe obostrzenia w Austrii, popełniłem Harakiri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filiposki Napisano 8 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2022 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Jestem po bardzo nieudanym wyjeździe do Val di Sole na przełomie marca i kwietnia. Nieudanym, bo w zasadzie zakończonym już w drugim dniu bardzo poważnym wypadkiem mojego ojca. Na niebieskiej trasie z Groste w Madonna di Campiglio, przy idealnych warunkach został staranowany przez rozpędzonego snowbordzistę. Niestety konieczny był transport helikopterem do szpitala, gdzie zapadł "wyrok": złamany kręgosłup na odcinku szyjnym, konieczna operacja w zasadzie ratująca życie, bo bez niej nie był w stanie oddychać samodzielnie i nie wiadomo czy stanie na nogi. Koszmar. 1,5 tygodnia minęło (cały czas tu jestem z ojcem), najgorszy scenariusz na szczęście się nie potwierdził, ale do sprawności to jeszcze bardzo daleko. I teraz z mojej strony pytanie: czy ktoś może polecić jakichś dobrych, sprawdzonych prawników, którzy podjęliby się poprowadzenia sprawy odszkodowania od sprawcy? Z raportu carabinieri, który otrzymałem wynika, że świadek zdarzenia wezwał pomoc i zeznał, iż sprawcą ewidentnie był włoski snowbordzista, który z impetem wjechał w mojego ojca. Nie mam kompletnie doświadczenia w tego typu sprawach (i nikomu nie życzę tego, co przechodzi rodzina w takich momentach!) ale pojawia się nadzieja na rozpoczęcie żmudnej rehabilitacji, która z całą pewnością będzie kosztowna. Chciałbym, żeby to sprawca wypadku pokrył te koszty. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Edytowane 8 Kwiecień 2022 przez filiposki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 8 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2022 5 godzin temu, filiposki napisał: Witam wszystkich forumowiczów. Jestem po bardzo nieudanym wyjeździe do Val di Sole na przełomie marca i kwietnia. Nieudanym, bo w zasadzie zakończonym już w drugim dniu bardzo poważnym wypadkiem mojego ojca. Na niebieskiej trasie z Groste w Madonna di Campiglio, przy idealnych warunkach został staranowany przez rozpędzonego snowbordzistę. Niestety konieczny był transport helikopterem do szpitala, gdzie zapadł "wyrok": złamany kręgosłup na odcinku szyjnym, konieczna operacja w zasadzie ratująca życie, bo bez niej nie był w stanie oddychać samodzielnie i nie wiadomo czy stanie na nogi. Koszmar. 1,5 tygodnia minęło (cały czas tu jestem z ojcem), najgorszy scenariusz na szczęście się nie potwierdził, ale do sprawności to jeszcze bardzo daleko. I teraz z mojej strony pytanie: czy ktoś może polecić jakichś dobrych, sprawdzonych prawników, którzy podjęliby się poprowadzenia sprawy odszkodowania od sprawcy? Z raportu carabinieri, który otrzymałem wynika, że świadek zdarzenia wezwał pomoc i zeznał, iż sprawcą ewidentnie był włoski snowbordzista, który z impetem wjechał w mojego ojca. Nie mam kompletnie doświadczenia w tego typu sprawach (i nikomu nie życzę tego, co przechodzi rodzina w takich momentach!) ale pojawia się nadzieja na rozpoczęcie żmudnej rehabilitacji, która z całą pewnością będzie kosztowna. Chciałbym, żeby to sprawca wypadku pokrył te koszty. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Ten snowboardzista musiał mieć (zgodnie z obowiązującymi od stycznia we Włoszech przepisami) polisę OC. Jeżeli masz dane sprawcy, to proponuję skontaktować się z jego ubezpieczycielem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 9 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2022 Wygląda na to, że Filip nie ma danych, natomiast policja nie powinna mieć wielkiego problemu jeżeli świadek dobrze opisze sprawcę. Karnety są rejestrowane z paszportem teraz chyba, na pewno gdy obowiązywały paszporty COVID, monitoring przy bramkach na pewno go zarejestrował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 10 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2022 W dniu 8.04.2022 o 12:38, filiposki napisał: Witam wszystkich forumowiczów. Jestem po bardzo nieudanym wyjeździe do Val di Sole na przełomie marca i kwietnia. Nieudanym, bo w zasadzie zakończonym już w drugim dniu bardzo poważnym wypadkiem mojego ojca. Na niebieskiej trasie z Groste w Madonna di Campiglio, przy idealnych warunkach został staranowany przez rozpędzonego snowbordzistę. Niestety konieczny był transport helikopterem do szpitala, gdzie zapadł "wyrok": złamany kręgosłup na odcinku szyjnym, konieczna operacja w zasadzie ratująca życie, bo bez niej nie był w stanie oddychać samodzielnie i nie wiadomo czy stanie na nogi. Koszmar. 1,5 tygodnia minęło (cały czas tu jestem z ojcem), najgorszy scenariusz na szczęście się nie potwierdził, ale do sprawności to jeszcze bardzo daleko. I teraz z mojej strony pytanie: czy ktoś może polecić jakichś dobrych, sprawdzonych prawników, którzy podjęliby się poprowadzenia sprawy odszkodowania od sprawcy? Z raportu carabinieri, który otrzymałem wynika, że świadek zdarzenia wezwał pomoc i zeznał, iż sprawcą ewidentnie był włoski snowbordzista, który z impetem wjechał w mojego ojca. Nie mam kompletnie doświadczenia w tego typu sprawach (i nikomu nie życzę tego, co przechodzi rodzina w takich momentach!) ale pojawia się nadzieja na rozpoczęcie żmudnej rehabilitacji, która z całą pewnością będzie kosztowna. Chciałbym, żeby to sprawca wypadku pokrył te koszty. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Napisałeś "włoski snowboardzista", więc rozumiem, że personalia sprawcy ustalone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filiposki Napisano 19 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2022 W dniu 10.04.2022 o 11:51, [email protected] napisał: Napisałeś "włoski snowboardzista", więc rozumiem, że personalia sprawcy ustalone? Tak, personalia są ustalone i dysponuję nimi w raporcie policyjnym. Jeśli chodzi o ubezpieczyciela to jest informacja, że jest to ubezpieczenie razem ze skipassem. Martwi mnie jednak to, że w tymże raporcie w zakresie odpowiedzialności jest wpisane "concorso di colpa" co należy chyba rozumieć jako współodpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 19 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2022 3 godziny temu, filiposki napisał: Tak, personalia są ustalone i dysponuję nimi w raporcie policyjnym. Jeśli chodzi o ubezpieczyciela to jest informacja, że jest to ubezpieczenie razem ze skipassem. Martwi mnie jednak to, że w tymże raporcie w zakresie odpowiedzialności jest wpisane "concorso di colpa" co należy chyba rozumieć jako współodpowiedzialność. Daj znać,jak rozwija się sprawa.Dobrze,że sprawca znany,wygląda,że też musiał mieć OC.Pewnie czeka Was przepychanka między ubezpieczeniami o ustalenie odpowiedzialności.Jeżeli w zakresie ubezpieczenia masz "pomoc prawną",zwłaszcza w obliczu tego sformułowania z raportu o współodpowiedzialności trzeba walczyć o jej precyzjne sformułowanie.To z raportu wygląda na wstepną ocenę karabinierów,przy tak poważnych obrażeniach ,jeśli nie zaakceptujecie werdyktu,sprawa pójdzie do sądu.Szukanie dobrego prawnika wskazane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 20 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2022 12 godzin temu, marcinn napisał: Jeśli chodzi o obostrzenia to w Austrii tylko maski FFP2 ale ogólnie obsługa nie sprawdza natomiast we Włoszech bez tej maski nie wpuszczali do gondoli. Żadnych weryfikacji do karnetów czy restauracji. @piter100,,W Solden zero jakichkolwiek obostrzeń, praktycznie nikt nigdzie nie ma maseczki, jest tak jak za starych dobrych czasów. Nawet żarcie w mojej ulubionej knajpie jest takie samo 😜" Obostrzenia w Austrii aktualizacja 19.04.2022 Przy wjeździe do Austrii dalej obowiązuje zasada 3G (należy przedłożyć zaświadczenie o szczepieniu, wyleczeniu lub negatywny wynik testu). Podczas pobytu w Austrii (w hotelu, restauracji, muzeum itp.) nie jest już potrzebne zaświadczenie. Od soboty, 16 kwietnia stosowanie maski FFP2 jest obowiązkowe tylko w szczególnych sytuacjach. Zasada 3G obowiązuje już tylko przy wjeździe, ale nie podczas pobytu. Obowiązek zasłaniania ust i nosa za pomocą maski FFP2 tylko w środkach transportu publicznego, w sklepach z artykułami pierwszej potrzeby (np. apteka, supermarket). Brak wymogu stosowania maski FFP2 w autokarach i kolejkach linowych; koniec z zasadą 3G w gastronomii nocnej i na imprezach. https://www.austria.info/pl/informacje-ogolne/pozostancie-zdrowi/zasady-wjazdu-do-austrii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filiposki Napisano 20 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2022 17 godzin temu, [email protected] napisał: Daj znać,jak rozwija się sprawa.Dobrze,że sprawca znany,wygląda,że też musiał mieć OC.Pewnie czeka Was przepychanka między ubezpieczeniami o ustalenie odpowiedzialności.Jeżeli w zakresie ubezpieczenia masz "pomoc prawną",zwłaszcza w obliczu tego sformułowania z raportu o współodpowiedzialności trzeba walczyć o jej precyzjne sformułowanie.To z raportu wygląda na wstepną ocenę karabinierów,przy tak poważnych obrażeniach ,jeśli nie zaakceptujecie werdyktu,sprawa pójdzie do sądu.Szukanie dobrego prawnika wskazane... Poczekamy na zakończenie procesu leczenia i rehabilitacji (choć częściowej) i wtedy rzeczywiście będziemy szukali pomocy prawnej, bo bez tego chyba się nie obejdzie. Może ktoś na forum kogoś poleci, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2022 W dniu 20.04.2022 o 09:41, surfing napisał: Obostrzenia w Austrii aktualizacja 19.04.2022 Przy wjeździe do Austrii dalej obowiązuje zasada 3G (należy przedłożyć zaświadczenie o szczepieniu, wyleczeniu lub negatywny wynik testu). Podczas pobytu w Austrii (w hotelu, restauracji, muzeum itp.) nie jest już potrzebne zaświadczenie. Od soboty, 16 kwietnia stosowanie maski FFP2 jest obowiązkowe tylko w szczególnych sytuacjach. Zasada 3G obowiązuje już tylko przy wjeździe, ale nie podczas pobytu. Obowiązek zasłaniania ust i nosa za pomocą maski FFP2 tylko w środkach transportu publicznego, w sklepach z artykułami pierwszej potrzeby (np. apteka, supermarket). Brak wymogu stosowania maski FFP2 w autokarach i kolejkach linowych; koniec z zasadą 3G w gastronomii nocnej i na imprezach. Obostrzenia w Austrii aktualizacja 16.05.2022 Od 16 maja 2022 roku nie jest już wymagany dowód 3G przy wjeździe do Austrii. Dalej obowiązkowa maska dla dorosłych i dzieci od 6 lat na dworcach, lotniskach i w sklepach. austria.info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 2 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2022 Austria. Przestaje obowiązywać nakaz noszenia masek w sklepach, bankach, aptekach i komunkacji - ale tylko przejściowo, do końca sierpnia. Potem "się zobaczy".... Wyjątkiem pozostaje Wiedeń tu bez zmian. Pozdrawiam znad Adriatyku, na lotniskach i na miejscu bez jakichkolwiek obostrzeń. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 2 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2022 (edytowane) Też pozdrawiamy Dałem się zbałamucić moim dziewczynom na dzień dziecka Brak jakichkolwiek obostrzeń na Krecie ☀️ Edytowane 2 Czerwiec 2022 przez marcinn 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi