Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Krakus81 napisał:

a na niebieskiej na Czantorii nie mieli robić sztucznego naśnieżania ? 

Zrobili, ale w górnej części (przy orczyku) - i chyba tak już pozostanie.

Odnośnie tego wszechobecnego oświetlenia, to nie tylko w Alpach, ale też w Czechach i Słowacji takich długich, oświetlonych stoków jest bardzo mało. 

Kolejna sprawa, że gdy wśród pięknej przyrody, z boku trasy stoi ciąg takich słupów, to czuję się jak na jakiejś ulicy w mieście (szczególnie dało się to odczuć na Czarnej Górze, gdzie w górnych partiach te lampy wystają znacznie ponad drzewka).

• Like 1

9 godzin temu, Victor napisał:

Pełna zgoda przy założeniu bardzo dramatycznych zmian klimatycznych a co za tym idzie brak naśnieżania na południu polski.

O czym tu gadać...przed chwilą Dawid Kubacki wygrał zawody inaugurujące ZIMOWY puchar świata w skokach na sezon 22/23 ..rozegranym - a jakże, na igielicie.............jeszcze dwa trzy sezony i będziemy dyskutować jakiego Ludwika używać na jakim plastiku pod slalomki a jakiego pod hybrydy.....

IMG_0193.thumb.jpg.47714d15a4933e33b955e21d63af73f4.jpg

• Like 1
  • Haha 2

18 minut temu, Lexi napisał:

zawody inaugurujące ZIMOWY puchar świata w skokach na sezon 22/23 ..rozegranym - a jakże, na igielicie

Pomijając sportowy aspekt tych zawodów to słabo to się oglądało... Po cholerę FIS tak się pospieszył ze skokami na początku listopada. Lepiej było zacząć w Kuusamo w zimowej scenerii a nie jakieś takie dziwadła. Oby ostatnia taka inauguracja sezonu...

• Like 1

11 minut temu, pawelb91 napisał:

Pomijając sportowy aspekt tych zawodów to słabo to się oglądało... Po cholerę FIS tak się pospieszył ze skokami na początku listopada. Lepiej było zacząć w Kuusamo w zimowej scenerii a nie jakieś takie dziwadła. Oby ostatnia taka inauguracja sezonu...

Ponoć nie było wolnych terminów dla Wisły, do wyboru albo teraz, albo wcale...

17 godzin temu, Victor napisał:

centralnie w granicach przecięcia A1 i A2 tak żeby z każdego kierunku PL było powiedzmy równo w dojeździe . 

Ze względu gdzie mieszkam jak najbardziej jestem za tą opcją. Mam zresztą gotową propozycję lokalizacji w samym centrum miasta 🤪 - przy obecnym obłożeniu ( raczej jego braku) pasażerami najlepiej by było przerobić na kryty stok nowy dworzec Łódź Fabryczna 😉

• Like 1

21 godzin temu, Lexi napisał:

Wydaje mi sie ze słowo "dojeżdzie" jest kluczowe - dlatego lokalizacja pomiędzy Katowicami a Krakowem wydaje mi sie o niebo lepsza. Większość klubów narciarskich jest jednak z południa do tego dwie aglomeracje = masa ludzi i założę sie ze w takim Krakowie czy Katowicach mieszka więcej narciarzy niż w Poznaniu (większy odsetek w stosunku do populacji).

Dołóż Warszawę i Łódź:-)

10 godzin temu, jack78 napisał:

A kiedy ostatni raz niebieska była czynna? Bo ja nie pamiętam

Ja też nie pamiętam. Jeździłem tam tylko na czerwonej, ale gdzieś mi migła informacja o planach budowy szfucznego naśnieżania i miałem nadzieję, że może wtedy otworzą całą trasę. Oczywiście nie wiem czy już nie zarosła.

2 godziny temu, Krakus81 napisał:

Ja też nie pamiętam. Jeździłem tam tylko na czerwonej, ale gdzieś mi migła informacja o planach budowy szfucznego naśnieżania i miałem nadzieję, że może wtedy otworzą całą trasę. Oczywiście nie wiem czy już nie zarosła.

Na początku lutego była przejezdna, choć miejscami było bardzo problematycznie. Oficjalnie oczywiście zamknięta. Tam jest raczej wąsko i dość łagodnie - wystarczyłoby pewnie minimalne naśnieżanie, żeby to utrzymać...

30 minut temu, fafek napisał:

Na początku lutego była przejezdna, choć miejscami było bardzo problematycznie. Oficjalnie oczywiście zamknięta. Tam jest raczej wąsko i dość łagodnie - wystarczyłoby pewnie minimalne naśnieżanie, żeby to utrzymać...

Od dwóch lat, górna część niebieskiej trasy (orczyk) jest względnie dobrze przygotowana, zrobili nowe naśnieżanie/oświetlenie i lekkie niwelacje. Na sam dół, chyba z 3 lata temu ostatni raz była oficjalnie otwarta - natomiast tam nie ma planów uruchomienia naśnieżania, także pogoda musiałaby wydatnie pomóc żeby to się udało w tym sezonie.

Na oficjalnie otwartej niebieskiej na sam dół zjechałem już 20-go grudnia (chyba 2010). Nie wiem, ile dni wcześniej ją otwarto. Pewnie nie wiecie, ale kiedyś śnieg (naturalny) pochodził w dużych ilościach z chmur, a nie z armatek (oczywiście temperatury atmosferyczne ku temu też musiały bywać niższe).

Kolejne "inwestycje" w Żabnicy:

zabnica2016.jpg.2eb7ba04d7153af4f42a77da81c27915.jpg

zabnica2017.jpg.ebd35e58febdeaab0911752bcc1ea28f.jpg

zabnica2021.jpg.3f1a68f40b975645cefaa39d382c81d5.jpg

zabnica-prusow1.jpg.ff8b3d880262a7452db1b774d388489f.jpg

zabnica-mapa2.jpg.af4f52d9687579e9b9781a3cafd54d5f.jpg

Ośrodek ma tylko jedną, "drobną" wadę - nie istnieje.

A może istnieje (w tajemnicy przed ekologami), tylko my o nim nic nie wiemy? :)

W każdym razie, są gotowe przecinki pod 4 wyciągi, ok. 10 tras. Jeszcze trochę, a przebiją się (na lewo od mapki) do miejscowości Cisiec - tuż przy nowej ekspresówce S1.

Edytowane przez koliber
  • Like 4
  • Haha 1

1 godzinę temu, koliber napisał:

W każdym razie, są gotowe przecinki pod 4 wyciągi, ok. 10 tras. Jeszcze trochę, a przebiją się (na lewo od mapki) do miejscowości Cisiec - tuż przy nowej ekspresówce S1.

A tak serio to miał powstać osrodek  ? Ciekawe czemu nic się tam nie dzieje skoro las wycięty to jest przeszkodą  ?

2 godziny temu, koliber napisał:

Zawsze mnie to zbocze zastanawiało, czy to byłe stoki, czy nieukończone? Ale wygląda z S1 imponująco.

29 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Zawsze mnie to zbocze zastanawiało, czy to byłe stoki, czy nieukończone? Ale wygląda z S1 imponująco.

Wyjaśniam

Z właścicielem góry siedziałem w podstawówce w ławce, to tylko część wyrysowana, niestety, jemu się nie śpieszy, nie wiem czy jest tam już nowe MZP, ale stok będzie petarda, drzewa z Kanady,  z Austrii firma wszystko obsiewała pianą z trawą, powiem tak, jak to kiedyś odpali to myślę że będzie to jeden z lepszych ośrodków w PL, najkrótsza trasa ma 1200 m, najdłuższa 4 km - tak, nie pomyliłem się, wiem bo tam bywam często, przyjaciel ma na szczycie 1 domek w którym robimy posiadówki, reszta góry (cała, nie 5/6 hektarów) należy do kolegi ze szkolnej ławki. Jak pół Węgierskiej Górki, Ciśca, Żabnicy, Cięciny. Taki lokalny krezus.

pozdrawiam

ps. Te 2 pierwsze wyrysowane (nie pełne) stoki to spokojnie na PE a nawet PŚ w SL i GS się nadają, a trawa jak na polu golfowym, w końcu ma 2000 owiec które te stoki obrabiają 😁 Tam cały czas coś się dzieje, są od paru lat etatowi jego pracownicy i non stop coś robią.

• Like 4
  • Thanks 1

Na innym forum znalazłem taką oto wypowiedź z 2019r:

"Dowiedziałem się ciekawych rzeczy. Jednak w Żabnicy powstanie duży jak nie bardzo duży ośrodek narciarski jak na Polskie warunki. Kto wie czy ilością tras nie przebije SMR. Jednak na początek będzie ich trochę mniej (w km) niż w całym Szczyrku. Właściciel jest na etapie papierologi. Planuje za 5 lat czyli w grudniu 2024 otwarcie całości na raz nie etapami. Do tego po otwarciu ma ruszyć z papierologią by w ciągu 10 lat podwoić ilość tras jednak to zależy od popularności (w założeniach ma połowę ludzi które odwiedziły Szczyrk w pierwszym roku). Plany obejmują też Skibus skomunikowany na początek z pociągami. Jak będę jechał autem zrobie zdjęcia stoku które są przeznaczone pod inwestycje. Jak będę na budowie to wrzucę też widok na jeden z przyszłych stoków." 

i druga:

"Właścicielem terenów jest niejaki Wojciech Gaweł - regionalny potentat w zakresie rekultywacji za środki unijne hal beskidzkich. No i właśnie pod tą legendą (podobno) poszerzył istniejące na zboczach Prusowa hale wytyczając niejako przypadkiem szereg tras narciarskich zbiegających w dolinę Żabnicy. Sprawa budowy tego ośrodka ciągnie się od ok 10 lat i końca nie widać. Tyle no powiedzmy fakty a teraz troszkę ploteczek. W. Gaweł od samego początku lansował realizację z własnych środków finansowych bez udziału "mocnych" inwestorów typu TMR. Nie mając silnego wsparcia borykał się i nadal boryka z zielonymi, decyzjami adm. dotyczącymi nielegalnej wycinki i konieczności przywrócenia do stanu pierwotnego przeprowadzonych prac ziemnych. Na dokładkę nie posiada w dolinie wystarczającej ilości gruntów na wybudowanie infrastruktury przy stokowej. Można by jeszcze wspomnieć o lokalnych układach - gmina - starostwo ale nie miejsce na to. Na chwilę obecną W. Gaweł i Józef Polok wygrali przetarg na dzierżawę SKI Zwardoń co rokuje likwidacją blokującego wjazd kontenera i uruchomieniem Dużego Rachowca. Jedno jest pewne jak tylko ruchy ta inwestycja dam znać na SF. 

W każdym bądź razie bardziej pewne jest chyba uruchomienie przez Rusinka innej małej SN (dwie kanapy) w dolinie Soły niż rychła budowa SN w Żabnicy ."

• Like 2

1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Zwróć uwagę, że trasy tam się co roku pojawiają, a nie zarastają, więc to raczej przyszłość (oby).

Niewiele brakuje, by się przebić do Ciśca, w którym wprawdzie istnieje orczyk 500m (o dziwo czynny w ostatnich latach - z aktualną stroną www), ale niestety znajduje się po drugiej stronie zbocza - i to dość wysoko nad miejscowością. No ale może i tam kiedyś nas krzesło dowiezie. A póki co, tak wygląda marzenie o ew. narciarskiej huśtawce:

cisiec2.thumb.jpg.a5c441bfa8a3314a256b9d27b9d7ef3a.jpg

19 minut temu, koliber napisał:

Na innym forum znalazłem taką oto wypowiedź z 2019r:

"Dowiedziałem się ciekawych rzeczy. Jednak w Żabnicy powstanie duży jak nie bardzo duży ośrodek narciarski jak na Polskie warunki. Kto wie czy ilością tras nie przebije SMR. Jednak na początek będzie ich trochę mniej (w km) niż w całym Szczyrku. Właściciel jest na etapie papierologi. Planuje za 5 lat czyli w grudniu 2024 otwarcie całości na raz nie etapami. Do tego po otwarciu ma ruszyć z papierologią by w ciągu 10 lat podwoić ilość tras jednak to zależy od popularności (w założeniach ma połowę ludzi które odwiedziły Szczyrk w pierwszym roku). Plany obejmują też Skibus skomunikowany na początek z pociągami. Jak będę jechał autem zrobie zdjęcia stoku które są przeznaczone pod inwestycje. Jak będę na budowie to wrzucę też widok na jeden z przyszłych stoków." 

i druga:

"Właścicielem terenów jest niejaki Wojciech Gaweł - regionalny potentat w zakresie rekultywacji za środki unijne hal beskidzkich. No i właśnie pod tą legendą (podobno) poszerzył istniejące na zboczach Prusowa hale wytyczając niejako przypadkiem szereg tras narciarskich zbiegających w dolinę Żabnicy. Sprawa budowy tego ośrodka ciągnie się od ok 10 lat i końca nie widać. Tyle no powiedzmy fakty a teraz troszkę ploteczek. W. Gaweł od samego początku lansował realizację z własnych środków finansowych bez udziału "mocnych" inwestorów typu TMR. Nie mając silnego wsparcia borykał się i nadal boryka z zielonymi, decyzjami adm. dotyczącymi nielegalnej wycinki i konieczności przywrócenia do stanu pierwotnego przeprowadzonych prac ziemnych. Na dokładkę nie posiada w dolinie wystarczającej ilości gruntów na wybudowanie infrastruktury przy stokowej. Można by jeszcze wspomnieć o lokalnych układach - gmina - starostwo ale nie miejsce na to. Na chwilę obecną W. Gaweł i Józef Polok wygrali przetarg na dzierżawę SKI Zwardoń co rokuje likwidacją blokującego wjazd kontenera i uruchomieniem Dużego Rachowca. Jedno jest pewne jak tylko ruchy ta inwestycja dam znać na SF. 

W każdym bądź razie bardziej pewne jest chyba uruchomienie przez Rusinka innej małej SN (dwie kanapy) w dolinie Soły niż rychła budowa SN w Żabnicy ."

Cze

Papierogia to jedno, a prawda taka że Wojtek wymieniał, kupował wszystkie grunty przez bardzo długi okres czasu, od ponad kilkunastu lat, a owce to promil jego działalności, zawsze jest coś, a to wybudował Galerię Handlową w Węgierskiej Górce i umoczył kupę kasy, teraz naprzeciwko tej góry kupił wąwóz za grosze, a że jego firma bierze udział w budowie S-ki naprzeciwko wiec już 2 lata wywozi ziemię z tunelu i zasypuje wąwóz, dzień w dzień. Prawie skończyli. Z wąwozu zrobił 7 hektarów stołu z widokiem na stok, już dzieli na działki i będzie budował piękne kwatery z pięknym widokiem. Info z pierwszej ręki - to jest właśnie to coś co wiecznie to opóźnia. Na „stokach” jest wszystko przygotowane, woda, prąd, kamienia na trasie nie znajdziesz. Ale jak pisałeś, nie chce wspólników, ten Zwardoń to chyba takie know-how które chce zdobyć, bo Polok do niczego nie jest mu potrzebny, ani Zwardoń.

pozdrawiam

• Like 2

4 minuty temu, koliber napisał:

Zwróć uwagę, że trasy tam się co roku pojawiają, a nie zarastają, więc to raczej przyszłość (oby).

Niewiele brakuje, by się przebić do Ciśca, w którym wprawdzie istnieje orczyk 500m (o dziwo czynny w ostatnich latach - z aktualną stroną www), ale niestety znajduje się po drugiej stronie zbocza - i to dość wysoko nad miejscowością. No ale może i tam kiedyś nas krzesło dowiezie. A póki co, tak wygląda marzenie o ew. narciarskiej huśtawce:

cisiec2.thumb.jpg.a5c441bfa8a3314a256b9d27b9d7ef3a.jpg

Cze

Orczyk ma mój kumpel, Piotrek Słowik - ja stamtąd pochodzę, ale to inna górka i dzieli je Soła. Natomiast Gawełek kupił sporo działek po drugiej stronie tej góry - właśnie w stronę Ciśca.

pozdrawiam

ps. Po cichu liczę że to odpali kiedyś bo buduję nieopodal domek całoroczny😉

• Like 5

W dniu 4.11.2022 o 17:22, kokoSKI napisał:

Krynica, Słotwiny Arena. Coś mocno kopią w okolicy górnej stacji kolei „Słotwinka”. Na miejscu nie udalo mi się dowiedzieć co to, i czy w ogóle ma coś wspólnego z Areną. Może dodatkowy zbiornik na wodę?

może ktoś ma jakieś informacje?

2873EEE1-C695-4032-BD9C-50514CBFC126.thumb.jpeg.d8e4b9d7b0deec39616ae9ce8719ec42.jpeg

Mój mąż (snowboardzista) mówi, że przebudowują snowpark,  prawdopodobnie, żeby był bardziej w linii prostej, bo obecnie biegnie po łuku.

11 godzin temu, koliber napisał:

O i to mnie bardzo ciekawiło. Zawsze jak jechałem z Żywca do Jablunkova (CZ) to mówiłem żonie że tam ta górka wygląda jak fajny ośrodek narciarski i jak szukałem informacji w necie to niczego nie znalazłem. Czyli jednak się coś szykuje.