Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Cosworth240 napisał:

A tak właśnie w związku z tym co napisałeś. Widziałem, ze jest tam jakieś centrum skiturowe - ktoś był? Ktoś korzystał? Warte polecenia?

Pytam, bo Ja swój sprzęt mam, ale moi znajomi bardzo często nie. Zwykle braliśmy sprzęt w „skiturowe Beskidy” i maja tam głownie atomica, aczkolwiek w okresie boom’u zeszłorocznego często trafialiśmy na juz taki mocno wychodzony, a często w ogóle był problem z załapaniem sie. 

Najszybciej chyba u nich sprzęt znika. Trzeba dzwonić i rezerwować wcześniej. Koleżanka chciała w zeszłym sezonie (boom na skiturowanie) ale się nie załapała. Skorzystała z wypo naprzeciwko parkingu przy gondoli - są dwie (albo były): Fischera i jakaś lokalna z różnymi markami sprzętu. W Czyrnej też raz braliśmy, ale sprzęt ... ekhm.... lekko "przechodzony" albo taki trafiliśmy. Najgorzej jest z butami, bo jak nie spasują, to potrafią zepsuć każde wyjście nawet przy super warunkach. Ale ciężkie narty też potrafią zniechęcić :D

• Thanks 1

2 godziny temu, zając napisał:

Najszybciej chyba u nich sprzęt znika. Trzeba dzwonić i rezerwować wcześniej. Koleżanka chciała w zeszłym sezonie (boom na skiturowanie) ale się nie załapała. Skorzystała z wypo naprzeciwko parkingu przy gondoli - są dwie (albo były): Fischera i jakaś lokalna z różnymi markami sprzętu. W Czyrnej też raz braliśmy, ale sprzęt ... ekhm.... lekko "przechodzony" albo taki trafiliśmy. Najgorzej jest z butami, bo jak nie spasują, to potrafią zepsuć każde wyjście nawet przy super warunkach. Ale ciężkie narty też potrafią zniechęcić :D

A ten sprzęt mają tam sensowny? K2 czy coś innego też mają?

Dziś rano byłem w Szczyrku na Szczyrkowskim, miałem trochę pecha: samochód w Czyrnej, a wyciąg zamknęli na... Solisku. I wyszło kilka zaskoczeń, pozytywnych, ale i negatywnych:

POZYTYWNE

*Ludzi było dużo, ale niekrytycznie, natomiast system rozwaliła (chwilowo) awaria. Generalnie dało się jeździć w miarę na okrągło, z lekką kombinacją (omijanie chwilowych zatorów).

*Otwarta trasa nr 1, pusta, świetnie przygotowana.

*Otwarty Pośredni (Juliany) - choć tylko 1 trasa 8+10 - zjazd ok. 2300 m. Uwielbiam ten region ośrodka.

*Otwarta trasa nr 7. Też ją uwielbiam.

NEGATYWNE

*Awaria (zdarza) się i transport ludzi po awarii (praktycznie brak). 20 minut czekałem na skibusa i zrezygnowałem. W następne 20 minut dotarłem pod gondolę, w tym czasie żadnego skibusa nie widziałem.

*Parking w Czyrnej (ten u góry) jest płatny! W ogóle Czyrna stała się zadupiem ośrodka. Nadto dojście do trasy nr 1 to tragedia - jeden lód, niebezpiecznie. A pojechałem na górny parking, bo o 8:20 rano był korek od żabki. Więc przy żabce decyzja: w lewo.

*Nie ma baru IGLO. Nie ma po nim śladu. Nieczynny jest też dolny bar na trasie nr 1. W połączeniu z brakiem dojazdu dziś do Hiltona u Józka - robi się dramat kultowych (najlepszych) barów. Ale skoro w zeszłym sezonie były czynne może przez 2 tygodnie? Rozumiem.

*Poniżej wyjścia z gondoli trafiamy tradycyjnie na... żwirek. Narty przetrwały, ale nerwy były.

• Like 2

Dzisiaj lepiej do Wisły, Ustroń lub BSA Szczyrk

SMR w dniu dzisiejszym (tj.17.01.2022r.) z powodu silnego wiatru kolej B5 na Zbójnicką Kopę jest nieczynna. Z powodu pogarszających warunków atmosferycznych funkcjonowanie pozostałych kolei jest zagrożone. 

COS Skrzyczne z powodu silnego wiatru drugi odcinek kolei Jaworzyna-Skrzyczne B4 jest nieczynny do odwołania.

• Sad 1

3 godziny temu, surfing napisał:

SMR w dniu dzisiejszym (tj.17.01.2022r.)

Informujemy, że w dniu dzisiejszym (tj.17.01.2022r.) z powodu silnego wiatru kolej B5 na Zbójnicką Kopę, B1 z Soliska na Halę Skrzyczeńską, B2 z Soliska na Wierch Pośredni oraz gondola A1 zostają zamknięte. Za utrudnienia serdecznie przepraszamy.

• Sad 1

1 godzinę temu, marek_kapica napisał:

Rozstawiają armatki na golgocie.

A jak z ilością ludzi w Szczyrku ? Ferie są więc zastanawiam się czy jest sens ryzykować wyjazd tam. Jeżeli prognoza się sprawdzi to może się szarpną na Bieńkule, śniegu ma dużo spaść w najbliższym tygodniu. Szykuje się warun sezonu... Może uda się nawet cały COS odpalić.... ale by było pięknie zjechać pod samiutką Mete ;)

3 godziny temu, Jusik2002 napisał:

A jak z ilością ludzi w Szczyrku ? Ferie są więc zastanawiam się czy jest sens ryzykować wyjazd tam. Jeżeli prognoza się sprawdzi to może się szarpną na Bieńkule, śniegu ma dużo spaść w najbliższym tygodniu. Szykuje się warun sezonu... Może uda się nawet cały COS odpalić.... ale by było pięknie zjechać pod samiutką Mete ;)

Popatrz na kamerę na Zbójnicką, tej akurat nie przestawili chyba. To powinien być w miarę niezły obraz sytuacji w Szczyrku. Ja bym jednak nie ryzykował. Chyba, że masz sezonówkę i nie będzie bólu, że da radę sensownie tylko przez dwie godziny dziennie pojeździć.

4 godziny temu, Jusik2002 napisał:

Jestem na wieczornych teraz i tutaj ferii nie widać.

• Like 1

5 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Nie jest zle. Dzisiaj byłem na turach na Skrzycznem. O 8:45 zalapalem sie jeszcze na parking pod gondola, choć juz niedługo po mnie był full. Z tego co widziałem to kolejek wielkich nie było ani do gondoli, ani kanapę na Zbojnicka. Moze po części to wina pogody (wietrznie i mgliście), ale generalnie nastawiałem sie na spory ruch, korki i w ogóle, a było całkiem luźno.

Sorki za zdjęcia na odwrót ale jak wrzucam z iPhone na forum, to często sie tak robi.

691D6C19-2374-481E-9670-65DB04381709.jpeg

8FF288F1-14AC-4CD8-83C2-F773A42616CD.jpeg

20D6A0EB-3575-4ACC-B23C-6C2F24B17604.jpeg

C0116CED-851D-409E-8D81-0EF8B3415DA0.jpeg

• Like 6
  • Thanks 1

33 minuty temu, Cosworth240 napisał:

Nie jest zle. Dzisiaj byłem na turach na Skrzycznem. O 8:45 zalapalem sie jeszcze na parking pod gondola, choć juz niedługo po mnie był full. Z tego co widziałem to kolejek wielkich nie było ani do gondoli, ani kanapę na Zbojnicka. Moze po części to wina pogody (wietrznie i mgliście), ale generalnie nastawiałem sie na spory ruch, korki i w ogóle, a było całkiem luźno.

Sorki za zdjęcia na odwrót ale jak wrzucam z iPhone na forum, to często sie tak robi.

691D6C19-2374-481E-9670-65DB04381709.jpeg

8FF288F1-14AC-4CD8-83C2-F773A42616CD.jpeg

20D6A0EB-3575-4ACC-B23C-6C2F24B17604.jpeg

C0116CED-851D-409E-8D81-0EF8B3415DA0.jpeg

Ja również niedawno próbowałem jazdy głową w dół, i czułem że nie będę ostatnim. 🙃

• Like 3
  • Thanks 1

3 godziny temu, ski89 napisał:

Mój ojciec siedzi tam od 10 stycznia. Codziennie jazda na bieżąco. Robi dziennie ponad 20 zjazdów bez wieczornych. Na wieczorynkach podobno też dziwne pustki. Był naszykowany na tłumy od początku ferii, a mówi że jest luźno.

Na Czarnej Gorze koło Kłodzka tez brak dzikich tłumów. 

Polski Ład skutecznie wybija ludziom głupie pomysły (jak narty) z głowy.

• Like 3

W środę na skiturach przeprowadziłem przegląd SMR :)

Szczyrk pełny, aby zaparkować w południe musiałem czekać na miejsce kończących już jazdę.

Wszystkie wyciągi chodziły, kolejki ok 10 min.

Zjechałem z MS 7 do Soliska a drugi raz 1 do Gondoli. Wody w zbiorniku przybyło i czaly czas trwa uzupełnianie.

Warunki na trasach dobre,  na 7 i 1 ludzi niewiele.

IMG_20220119_135017-001.jpg

IMG_20220119_145528.jpg

IMG_20220119_145543.jpg

IMG_20220119_150905.jpg

IMG_20220119_152014.jpg

Edytowane przez surfing
  • Like 5

Gastronomia na stokach Szczyrk, mapa 11 barów (zielone kwadraty) z dobrym jedzeniem, grillami itp prowadzonych przez miejscowych o których TMR nie raczył wspomnieć.

szczyrkowski_mapa_zima_2020 bienkula.jpg

Trasa 4 z tyłu jest sala z kominkiem

IMG_20220119_141652.thumb.jpg.2a0b674f6e5078e622c7c4931253ca98.jpg

Otwarty bar u gory czerwonej 1, ten na dole jeszcze zamknięty.

IMG_20220119_151846.thumb.jpg.3e0dc19a753e5d95a1283e64ca02035c.jpg

Edytowane przez surfing
  • Like 3

5 minut temu, szp87 napisał:

Czesc,

Planujemy przyjazd 24.02 do 02.03 powiedzcie mi mniej wiecej czego mozna sie spodziewac - chodzi mi o warunki, bo tego sie obawiam najbardziej, trasy beda normalnie czynne i mozna liczyc na snieg ?

Pzdr

Lukasz

Niestety nikt nie jest wróżką. Może być bardzo dobrze, może być bardzo źle. Szczyrk jest bardzo podatny na zimowe ocieplenia i o wiele szybciej topnieje tam śnieg niż np. na Podhalu, czy nawet na pobliskim Pilsku. Jeżeli do połowy lutego nasypie sporo białego, to jakoś powinni wytrzymać do początku marca, nawet jeżeli końcówka lutego będzie ciepła. Gwarancji jazdy na wszystkich trasach, w przeciwieństwie np. do Białki czy Chopoku, na pewno jednak nie masz.

• Like 1

Godzinę temu, szp87 napisał:

Czesc,

Planujemy przyjazd 24.02 do 02.03 powiedzcie mi mniej wiecej czego mozna sie spodziewac - chodzi mi o warunki, bo tego sie obawiam najbardziej, trasy beda normalnie czynne i mozna liczyc na snieg ?

Pzdr

Lukasz

Wpadacie w oststnie 3 dni Śląskich ferii więc na pewno będzie kolejka na 20-30 minut a co do warunków to musisz zaglądnąć w szklana kulę. Z całą pewnością będzie odpalone tyle na ile natura pozwoli. Po feriach mogą wyłączyć Pośredni i odpalać tylko na weekendy o ile pogoda pozwoli.