Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 21/22

leitner

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, tresor napisał:

I dla ścisłości jest dzisiaj info, które tylko potwierdza, że PKL powinien zostać wywłaszczony z Jaworzyny, co oczywiście jest nierealne:).

Po wczorajszej wizycie wiem, że w całym ośrodku śniegu jest od groma, jedno malutkie przetarcie na trasie nr 4. Tydzień zapowiada się z genialną pogodą. Lekki mróz w nocy i pełna lampa w dzień. Co robią dziady z PKL? Wyłączają w zasadzie większość ośrodka do weekendu. Wszystkie krzesła out. Trasa nr 2a, 4 i 5 wyłączone. Zostaje gondola i śmieszny talerzyk na trasie nr 2. W tym roku już nie pojeździmy na trasie nr 4 (i możliwe że nie pojeździmy znowu przez kilka lat) oraz na czarnym FIS, choć jak pisałem warunki są tam genialne. Podsumowując, Jaworzynę można już sobie w tym roku odpuścić.

Ci to wiedzą jak zepsuć nastrój na początku tygodnia. Już rezerwowałem hotel na czwartek-niedziela. Teraz jednak nie wiem czy to dobry pomysł. W ostatni weekend było już tłoczno, a teraz zabraknie jeszcze 4 i 5. Śniegu jest bardzo dużo, także na tury, a Jaworzyna maksymalizuje zyski, choć dali karnety 20% taniej (nie wiem czy tak bardzo się im opłaci oszczędzając na ropie i obsłudze 2 tras). Irytująca polityka.

6 godzin temu, tresor napisał:

Podsumowując, Jaworzynę można już sobie w tym roku odpuścić.

Tak też robię. 

I cały pkl też. Dziadostwo do potęgi. 

Myślałem nad Jaworzyną na przełomie marca i kwietnia jakby warunki były przyzwoite a na trasie nr 5 takie by mogły być, trzeba olać matołów na długi czas. 

8 godzin temu, WojtekM napisał:

Pani w kasie powiedziała, że Czantoria chodzi do przyszłego weekendu, a potem nie wiadomo. PKL?

Przegląd 21 i przygotowania do Głównego Sezonu- Letniego,tu zarabiają najwięcej..

Nie wykluczone że w weekend jeszcze będzie działać po przeglądzie dla narciarzy

• Like 2

W Szczyrku dziś świetne warunki. Rano twardo, potem powoli puszczało, choć Golgota trzymała cały czas. Kolejek praktycznie nie było. Bieńkulą i Julianami też dało się zjechać 😉

A jeśli jeździcie czasem na jeden dzień do Szczyrku to zachęcam do wypełnienia ankiety :)https://forms.gle/Kf7NSsYFANGbSwZb6 

20220314_090005.jpg

20220314_091312.jpg

20220314_092959.jpg

20220314_094826.jpg

20220314_093320.jpg

20220314_101916.jpg

20220314_102631.jpg

20220314_113835.jpg

20220314_115944.jpg

20220314_130546.jpg

20220314_132102.jpg

• Like 17

Dziś Tylicz ski. Słońce, słońce, słońce. Idealna pogoda na narty. Od poniedziałku 14.03.2022 jeździmy tam tylko do 16. W Krynicy na Henryku też chyba tylko do 16, Slotwiny Tabaszewski do 17, Master ski też do 15 czy 16. Czyli wieczorem już nie pojeździmy. A szkoda. 

IMG_20220314_152811.jpg

IMG_20220314_152756.jpg

• Like 14

Blisko już koniec tej zimy. A co za rok?

— No dobra! Sezon idzie ku końcowi, choć ja mam nadzieję, że jeszcze... parę tygodni potrwa. Już pora myśleć więc o następnym, gdyż – jak usłyszałem w jednym z wiodących w Polsce ośrodków – ten był znakomity jak nigdy!

Pozorność obostrzeń w Polsce (bo ich w górach de facto nie było) contra obóz koncentracyjny w Austrii, we Włoszech i na Słowacji – to musiało się skończyć... dobrze dla polskich stacji. Nie dywaguję, czy stało się tak z przypadku, czy była w tym jakaś celowość lub nieumiejętność działań legislatora. Nie obchodzi mnie to, bo mówiąc delikatnie: frekwencja była jak trzeba i to... niemal wszędzie. Sezon był po prostu normalny, nawet: normalny plus. Pomogła też pogoda, tzn. w miarę dobra, choć nie przesadzajmy (było dużo dni wietrznych, dużo zachmurzonych), zima w górach.

— Jakie inwestycje są potwierdzone, a o jakich się słyszy, bardzo często ze źródeł nieoficjalnych, a o jakich nie słychać w ogóle? 

O tym niżej.

SZCZYRK - Szczyrkowski - będzie mostek

Paradoksalnie w największej polskiej stacji jest jeszcze wiele do poprawienia. Często brakuje parkingów, te, co były niegdyś darmowe, stają się płatne: Czyrna, Salmopol. Kuleje też transport publiczny i tzw. skibusy. Powoduje to nieustanne korki w popularniejsze dni i blokuje dalszy rozwój narciarski miejscowości, bo... po co, skoro i tak już nikt więcej nie dojedzie... W Szczyrkowskim niewykorzystany jest w ogóle potencjał Czyrnej – byłego centrum ośrodka, a nadmiarem narciarzy cieszy się nowe centrum – przy parkingach Kowalskiego. Nie ma nadal też mostka na Jedynce. Nie ma wyciągu dla Bieńkuli. A czemu nie odtworzycie orczyka, to znaczy... zupełnie nowego orczyka?

AVvXsEiku13VEYKWt9AVqLX41L9u4q1zsn5PvDktssl55pKkOZZbF44KB9SmOgu2fBNQeV-N41PbQilIHTNxzxO2VdfhZZUnGqdv2zeBkSYpQFcSbzwygWoRjBimJVJAPNvQKUmjQDtuCr-D8G1YQAAYELmu-AwQJbm54esGzAbDcsC0KGEvUHSZEin8594j=w640-h398
Na imponującym zdjęciu z drona zamieszczonym przez stację widać stary i nowy układ jak na dłoni.
Widać też niewykorzystany potencjał (i połączenie) Bieńkuli oraz w ogóle Czyrnej

Czy to się zmieni? Nie wiem. Słyszałem w kuluarach, że stacja ma zgodę na budowę mostka i... tyle. A zgoda to nie fakt rozpoczęcia budowy. Nadto słyszałem w kuluarach, że planowane są jakieś zmiany własnościowe. Nie wiem, ile w tym plotki, ile prawdy, niemniej jakoś na razie karnetów na przyszły sezon... nie oferują. A w marcu te oferty zawsze już były.

SZCZYRK - marzenia

Co więcej w Szczyrku? Zostają już tylko  marzenia. Wymieniam je niżej.

• Marzenie nr 1: nowy rozkład dolnych tras w COS-ie, naśnieżanych, z odbudową wyciągu Hondraski (wiem, dziś krótszego i wiem, dziś raczej krzesła niż orczyka), do tego nowy wyciąg z dołu Dolin na Skrzyczne dla trasy FIS.
  • Marzenie nr 2: odbudowa Beskidka i połączenie z Beskidem w jedną stację – może być połączenie jakimś szybkim talerzykiem i długą trasą z Beskidu na Beskidek. Każdy, kto trzymał w ręku mapę z tym terenem, wie, jakie to... proste.
  • Marzenie (ściętej głowy) nr 3: gondola od hotelu Klimczok pod... Klimczok (jest blisko: sprawdźcie na mapie) i tamże... mały lodowiec niebieskotrasowy: krzesło na Klimczok i orczyk za schronisko. Taka huśtawka narciarska made in Poland, ze śniegiem do... maja!
AVvXsEg1xbt6HXnYqWU5Pkg2MJ81Cvb40mDVQcFRWsVXkxlSs6ZTO6TlE46m-dOEGd3eowinE1Sej7wj70FUmxmljKrVa0xXFJ0i6F5fPC4s-w171DbOLq5sMxrBwCOMGhCUC05KxwF2RWWP-0nDfzoYDmBwi0Y3ryCO6AgT6JmHzXajCInkZ4FQsGccblLj=w640-h480
Dlaczego ta góra nie jest udostępniona narciarzom? Jest, ale... nieco dalej w prawo: na Beskidzie!

TYLICZ - konkret

W Tyliczu na Masterze mamy konkret, nie marzenia: będzie zbudowane krzesło wyprzęgane sześcioosobowe (sedačková lanová dráha odpojiteľná). Termin: 2022 r. (czyli bieżący) – bez podania bardziej precyzyjnych danych.

ZIELENIEC - jest pomysł

Więcej (link):

https://blogonartach.blogspot.com/2022/03/co-nas-czeka-po-znakomitym-sezonie.html

• Like 1
  • Thanks 2

2 godziny temu, Szymonidius napisał:

W ubiegłą niedzielę miałem okazję pojeździć w Zwardoniu. Warunki bardzo dobre, ludzi mało, jazda bez kolejki. Jeszcze po godzinie 12 na trasie twardo, miejscami nawet lód. Szkoda, tylko że Duży Rachowiec nie działa.

IMG_20220313_124402_533.webp

IMG_20220313_143330_522.webp

IMG_20220315_110926_650.jpg

Fajnie, ale... dziś to... koniec świata, poza Małym Rachowcem wszystko tam zdechło.

Czy nie ma w tym Zwardoniu jakichkolwiek planów odbudowy wyciągów. Czy zostanie ten jeden - w dodatku nie za długi?

16 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Fajnie, ale... dziś to... koniec świata, poza Małym Rachowcem wszystko tam zdechło.

Czy nie ma w tym Zwardoniu jakichkolwiek planów odbudowy wyciągów. Czy zostanie ten jeden - w dodatku nie za długi?

Nie tylko w Zwardoniu ale i w Skalitym. Razem tworzyło to bodajże pierwszy w Polsce transgraniczny kompleks ze wspólnymi karnetami.

• Sad 1

Wtorek, 15.03.2022 Jaworzyna Krynicka. Warunki z rana idealne. Słońce, słońce, słońce. Szkoda tylko że chodzi jedynie główna trasa. Co prawda 6 można zjechać, wolny orczyk na 3 pracuje, alw wiemy że to tak po prawdzie trasa główna, czyli 1. Gdzies od godz 11 warunki się pogorszyły, stało się miękko, szczególnie na mocno wyeksponowanych na słońce odcinkach trasy. No i na końcówce. Ludzi stosunkowo mało. Załączam parę zdjęć. 

IMG_20220315_105216.jpg

IMG_20220315_084256.jpg

IMG_20220315_084753.jpg

IMG_20220315_084815.jpg

• Like 10
  • Thanks 1

Dziś, 16.03.2022 Slotwiny Arena. W Krynicy śnieg zaczął padać koło godz. 6 rano. O godz 8 startuje ośrodek. Na trasie jest już ok 5 cm świeżego śniegu. Śniegu mokrego i ciężkiego. Temperatura ok 2 stopnie na plusie. Jazde utrudnia padający oblepiający śnieg. Dobrze że wyciąg ma bubliny i przynaniej przy wciąganiu nie jesteśmy narażeni na mokniecie. Z czasem śnieg pada coraz mocniej. Tak około godz 12 na stoku jest ok 15 cm świeżego śniegu. Narciarzy mało, ale wystarczy aby zryc stok. Do tego brak kontrastu i oblepiający gogle śnieg utrudnia jazde. Gdzies koło godz 13 śnieg przestaje padać i zanosi się na przejaśnienia. Jazda wieczorna po ratrakowaniu bedzie wyśmienita, ale ja będę już w domu. A, dodam że nie widziałem aby wyciąg u Tabaszewski ego chodził. Czyżby brak narciarza do jazdy? Załączam fotki z dzisiejszego. nartowanie. 

IMG_20220316_091825.jpg

IMG_20220316_092408.jpg

IMG_20220316_093552.jpg

IMG_20220316_181135.jpg

IMG_20220316_181025.jpg

IMG_20220316_095549.jpg

• Like 16
  • Thanks 2

Mamy cudny (pogodowo) marzec, więc dwie refleksje... narciarskie:

AVvXsEgXI0tJ99sVeiP9qa90-AcmKUbnEtaTjmmlicUmzVCk-KaMf6uCEU4bf8qpaSupTBEiv6yE9-VBdJWuNghwEcx1uEgv7R7sxO3BkNXnWqfKGhuhvfOkx8e-v_UWq4BHaAfNTYRXA7i8e0PTM_Iz2QwzuzmyaDpvqaN0ilTRrd4426UKQCO00FjMpSzQ=w400-h300
Wyciąg na Czarną Górę przed ostatnią modernizacją

Dziś o oczywistościach nad oczywistościami. O rzeczach, o których wszyscy wiedzą, że się sprawdzą, tylko... na razie ich nie ma. O czym konkretnie? Mianowicie o Pilsku i Czarnej Górze pod Śnieżnikiem.

PILSKO

AVvXsEioSzSIFHWiTx5es4NXlXt5rEMmbeQ1ljEPyj009PWrzc70ILfhBQ-EuKCLgVxClIhFv2b4RmbugxbNMSnOsymDeiPDUBabajWo9-6UaAa00oxucRkb2jYe-xliwMqTHHOGg_hZJsfo3HycaizHFegxXY_t0kuisqp8PR0V39OmMIjDk2mBcEQkH-in=w640-h360
Fantastyczne ujęcie Pilska z Korbielow.net

Pilsko to w zasadzie dwie stacje – niepołączone logicznie, nazwijmy je roboczo: Korbielów oraz Pilsko/Kopa – stacja dolna i stacja górna.

Jeśli chodzi o Korbielów – mamy teoretycznie znaczący postęp, gdyż są:

• darmowe (wreszcie) parkingi;
  • 3 koleje krzesełkowe, w tym jedna długa i wyprzęgana;
  • piękna trasa z Buczynki.
Problem w tym, że w połowie marca... żadna z tych kolei i tras już... nie chodzi. Śniegu jeszcze trochę tam jest, brakuje dobrego naśnieżania i chęci. Chyba nawet przede wszystkim chęci.

Jeśli chodzi natomiast o Pilsko/Kopę – góra ma potencjał na nartowanie do maja, ale nie ma:
  • porządnej kolei transportowej do Szczawin;
  • porządnego wyciągu zamiast 45-letnich orczyków,
  • lekkiego dośnieżenia wąskich gardeł;
  • reanimacji oficjalnej czarnej trasy;
  • lekkiego poszerzenia trasy niebieskiej – tej dookoła;
  • wymiany orczyków na Pilsko i na Kopę na nowe
i tyle.

AVvXsEiZpN1fTYQfBFR88Lmk2fVKHGiz-nLab-BlVuVzzRxcVoKHyozwyr24NRmSqTudKpWkF6XXNUk0bhSGJU-lIlFCmTeS-s87j_Q71_Q800qd7tbWLJDzMbmjF-SEIOIHkG-v68Fp4ICyl7QwmP9pqd9IqK5flQ6SMHqAPEGcSwAQZmxFXRqI7ByrXwYL=w640-h360
Najważniejsze inwestycje do realizacji

Czy nowi właściciele zrealizują te marzenia?

• Thanks 1

8 hours ago, Narciarz ze Śląska said:
Mamy cudny (pogodowo) marzec, więc dwie refleksje... narciarskie:

AVvXsEgXI0tJ99sVeiP9qa90-AcmKUbnEtaTjmmlicUmzVCk-KaMf6uCEU4bf8qpaSupTBEiv6yE9-VBdJWuNghwEcx1uEgv7R7sxO3BkNXnWqfKGhuhvfOkx8e-v_UWq4BHaAfNTYRXA7i8e0PTM_Iz2QwzuzmyaDpvqaN0ilTRrd4426UKQCO00FjMpSzQ=w400-h300
Wyciąg na Czarną Górę przed ostatnią modernizacją

Dziś o oczywistościach nad oczywistościami. O rzeczach, o których wszyscy wiedzą, że się sprawdzą, tylko... na razie ich nie ma. O czym konkretnie? Mianowicie o Pilsku i Czarnej Górze pod Śnieżnikiem.

PILSKO

AVvXsEioSzSIFHWiTx5es4NXlXt5rEMmbeQ1ljEPyj009PWrzc70ILfhBQ-EuKCLgVxClIhFv2b4RmbugxbNMSnOsymDeiPDUBabajWo9-6UaAa00oxucRkb2jYe-xliwMqTHHOGg_hZJsfo3HycaizHFegxXY_t0kuisqp8PR0V39OmMIjDk2mBcEQkH-in=w640-h360
Fantastyczne ujęcie Pilska z Korbielow.net

Pilsko to w zasadzie dwie stacje – niepołączone logicznie, nazwijmy je roboczo: Korbielów oraz Pilsko/Kopa – stacja dolna i stacja górna.

Jeśli chodzi o Korbielów – mamy teoretycznie znaczący postęp, gdyż są:

• darmowe (wreszcie) parkingi;
  • 3 koleje krzesełkowe, w tym jedna długa i wyprzęgana;
  • piękna trasa z Buczynki.
Problem w tym, że w połowie marca... żadna z tych kolei i tras już... nie chodzi. Śniegu jeszcze trochę tam jest, brakuje dobrego naśnieżania i chęci. Chyba nawet przede wszystkim chęci.

Jeśli chodzi natomiast o Pilsko/Kopę – góra ma potencjał na nartowanie do maja, ale nie ma:
  • porządnej kolei transportowej do Szczawin;
  • porządnego wyciągu zamiast 45-letnich orczyków,
  • lekkiego dośnieżenia wąskich gardeł;
  • reanimacji oficjalnej czarnej trasy;
  • lekkiego poszerzenia trasy niebieskiej – tej dookoła;
  • wymiany orczyków na Pilsko i na Kopę na nowe
i tyle.

AVvXsEiZpN1fTYQfBFR88Lmk2fVKHGiz-nLab-BlVuVzzRxcVoKHyozwyr24NRmSqTudKpWkF6XXNUk0bhSGJU-lIlFCmTeS-s87j_Q71_Q800qd7tbWLJDzMbmjF-SEIOIHkG-v68Fp4ICyl7QwmP9pqd9IqK5flQ6SMHqAPEGcSwAQZmxFXRqI7ByrXwYL=w640-h360
Najważniejsze inwestycje do realizacji

Czy nowi właściciele zrealizują te marzenia?

Bez jaj, właśnie się zastanawiam czy nie wrócić tam po dekadzie, ale widzę że nic się tam nie zmieniło, mimo że właścicieli już było kilku. A ceny wyższe niż w Białce.

8 minut temu, MichalR napisał:

Bez jaj, właśnie się zastanawiam czy nie wrócić tam po dekadzie, ale widzę że nic się tam nie zmieniło, mimo że właścicieli już było kilku. A ceny wyższe niż w Białce.

Jeśli chodzi o Pilsko to masz rację i nie masz racji: zmieniło się wiele, to znaczy postępu dokonały CENY - są o wiele wyższe! Reszta jest na razie... w planach.

Jeśli chodzi o Czarną Górę, to narciarsko nie urosła (ani 1 cm więcej trasy), nawet się skurczyła (kiedyś E i F chodziły prawie cały sezon), za to powstało mnóstwo komercyjnych hoteli.

Wniosek: to nie narty są najważniejsze, najważniejszy jest typ klienta - taki z kasą. Tras do tego... nie trzeba.

Nie, że złośliwie, tak jest.

2 minutes ago, Narciarz ze Śląska said:

Jeśli chodzi o Pilsko to masz rację i nie masz racji: zmieniło się wiele, to znaczy postępu dokonały CENY - są o wiele wyższe! Reszta jest na razie... w planach.

Ja o tych planach w obrębie Pilska to już słyszę ładnych kilkanaście lat. One już były zanim się mój syn urodził, dziś ma 13 lat i jeszcze na Pilsku nie był, mimo że świetnie jeździ na nartach.

Jak dziś zobaczyłem na stronie Korbielowa jak to faktycznie wygląda to załamałem ręce. Że w obecnych czasach występuje takie kuriozum jak fakt że np karnet kupiony ze zniżką posezonową nie obowiązuje na orczyku na Kopiec. To znaczy co, bramka rozpoznaje czy mam zniżkę na karnecie czy nie i albo wpuszcza albo nie? Takie cuda to chyba tylko polski góral mógł wymyślić. Ciekaw jestem czy na Szczawiny da się chociaż szybko wyjechać krzesłem z parkingu, jak tam ostatni raz byłem to podróż trwała ze 20 minut, prawie tak długo jak wyjazd krzesłem pod Szrenicę w Karkonoszach. Pilsko to świetna góra, tylko co z tego jak jest bezmyślnie zarządzana przez kolejnych głupich właścicieli.