Hextor Napisano 9 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2024 Jest masakra, prognozy pokazywały znaczne ochłodzenie po pieszym tygodniu lutego, niestety teraz się zmieniły i chłodzenia nie widać. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 9 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2024 W Krynicy drugie Słotwiny czyli Tabaszewski są pewniakiem ale do szybkiego poddania się odwilży. To mocno niedoinwestowana stacja. Jaworzyna w całości raczej nie przetrzyma. Czwórka pada bardzo szybko przy odwilżach. Tylicze (szczególnie Master) i Słotwiny Arena zgoda. Tam do marca na pewniaka da się w niezłych warunkach jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 9 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2024 W dniu 7.02.2024 o 08:53, Krakus81 napisał: I czy tego chcemy czy nie, to tam trzeba będzie budować/odnawiać infrastrukturę. Tak, w Alpach, Górach Skalistych, Andach. My nie mamy niestety gdzie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 9 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2024 Szczawnica Palenica 9.02.2024 Tak jak pisałem wcześniej, słaba pogoda pozwoliła na dostępność trasy FIS od rana więc przyjechałem. Karnet dzienny z promocji przedsezonowej. Dzień wcześniej trochę padał deszcz, w nocy ciepło na plusie. Cudów nie oczekiwałem. Trasa FIS naśnieżona bardzo solidnie, widać że jeszcze sporo grubości w pokrywie śnieżnej, żadnych przetarć czy też nawet małych przebarwień, tym mnie zaskoczyli. Dużo słabiej wygląda polana pod Szafranówką i trasa rodzinna, tam miejscami brązowo. Stok od rana miękki ale nie jakoś strasznie, narta wchodziła to fakt ale było ok, przez dwie godziny względnie równo, z czasem stok się przekopał i zmiękł, konsystencja mokrej kaszy. Dużo słabiej na wspomnianej Szafranówce i Rodzinnej, tam śnieg maziowaty, łapiący, no i czasem jakieś grudki ziemi. Pojeździć pojeździłem od 9 do 16, w sumie cały czas trasa FIS, dwa razy jechałem rodzinną na około. Ludzi mało choć ktoś tam jeździł, ale głównie na Szafranówce i na Rodzinnej. Rano było pochmurnie, szaro, nawet 5 minut padał lekki deszcz, od południa zrobiło się jaśniej i nawet jakieś przejaśnienia słońca zza chmur. Kolor i ilość śniegu przy dolnej stacji nie zachęca. Lodowiec FIS jeszcze się trzyma. Mroczne Tatry Szafranówka obraz nędzy i rozpaczy pośrodku zimy. Rodzinna trasa na około Dojazd do dolnej stacji. Teraz przeczekać kolejne opady deszczu w najbliższych dniach i dojeździć jeszcze Jaworzynę do końca karnetu. 20 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 9 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2024 W marcu lubiłem jeździć do Krynicy, ale w tym roku chyba jednak pojadę jeszcze raz w Alpy 😕. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 9 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2024 Godzinę temu, pawelb91 napisał: Teraz przeczekać kolejne opady deszczu w najbliższych dniach i dojeździć jeszcze Jaworzynę do końca karnetu. mimo wszystko jednak udało się pojeździć a ja Tobie szczerze kibicuję i trochę zazdroszczę tej gór bliskości🏕️ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 9 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2024 32 minuty temu, WojtekM napisał: W marcu lubiłem jeździć do Krynicy, ale w tym roku chyba jednak pojadę jeszcze raz w Alpy 😕. wiesz @WojtekM jak tak patrzę na te alpejskie kamerki to też ze śniegiem nie jest ciekawie a większe opady się nie zapowiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 9 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2024 4 minuty temu, Jeeb napisał: wiesz @WojtekM jak tak patrzę na te alpejskie kamerki to też ze śniegiem nie jest ciekawie a większe opady się nie zapowiadają A w Madonnie sypie i końca nie widać. pozdro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 9 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2024 25 minut temu, Jeeb napisał: jak tak patrzę na te alpejskie kamerki to też ze śniegiem nie jest ciekawie a większe opady się nie zapowiadają Poczekam i ew. pojadę na prognozę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMM Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 Sezonowka kupiona to i jezdzona, dziś warunki trudne, liczne przetarcia, wygrodzenia, zimowe ostatki, śnieg a raczej to co po nim pozostało, mokry liczne grudy lodowe ale gładko z rana i o dziwo twardo. Przewiduję że do 10:00 warunek się utrzyma do jeżdżenia uważnego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMM Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 14 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 Skolnity - Wisla Dobre warunki , bez przetarć Niestety stok pomału już puszcza 16 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 3 godziny temu, DMM napisał: Sezonowka kupiona to i jezdzona, dziś warunki trudne, liczne przetarcia, wygrodzenia, zimowe ostatki, śnieg a raczej to co po nim pozostało, mokry liczne grudy lodowe ale gładko z rana i o dziwo twardo. Przewiduję że do 10:00 warunek się utrzyma do jeżdżenia uważnego. Ostatnie sezony pokazują że sezonówka na jakiś lokalny ośrodek czy ośrodki to średni pomysł. Nigdy nie wiadomo przez ile będą dobre warunki do jazdy - tydzień, dwa tygodnie, miesiąc? Później jeździ się trochę z przymusu, no bo karnet działa ale warunki nie skusiłyby do zakupienia normalnie skipassu na ten dzień w kasie. Wielodniowe (dowolne dni w sezonie) też trzeba rozważnie brać żeby nie przeszacować. Takie zimy że trzeba korzystać z każdej fali zimy i jeździć tam gdzie ma to sens. 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 (edytowane) Słotwiny Arena po dwutygodniowej przerwie z powodu pogody i problemów z kolanem :-/ pogoda w porządku, na szczęście nie pada, choć jak wyjeżdżaliśmy z domu to lało konkretnie, a tutaj całkiem znośnie, nawet momentami prześwituje trochę niebieskiego. Śnieg wiadomo, mokry, przetworzony, z rana trochę pułapek lodowych, ale ogólnie do jazdy. Za to u Tabaszewskiego wygląda to już źle, widać dużo brązowego z daleka. Teraz już na głównym stoku kartoflisko, ale xdry jadą po wszystkim Ludzi mało, jazda na bieżąco. Czynne wszystko łącznie ze snowparkiem i skicrossem. Edytowane 10 Luty 2024 przez wolcjusz 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 5 godzin temu, marcinn napisał: Skolnity - Wisla Dobre warunki , bez przetarć Niestety stok pomału już puszcza Mam nadzieję,że do środy wytrzyma bo w planie Wisła z rana 🙏 …. Cały tydzień rozkminka jechać czy zmienić plany i obrać AT lub Swiss za kierunek docelowy ale raz kozie śmieć bo syn twardo stoi przy golonce i bez zbędnych wysokich gór a ja planów też zmieniać nie lubię więc Zwardroń z wieczora ze szkoleniem syna pod skrzydłem fachowca w nadchodzącym tygodniu a reszta w okolicy krajoznawczo bez napinki będzie objazdówką z rana …Istebna,Wisła ,Wielka Racza po słowackiej stronie jako opcja dodatkowa i oby bez halnego to następna sobota o poranku oby 🙏Kasprowy. Zobaczymy i porównamy co to polskie klimaty bo dawno mnie tam nie było 🥳 . Sprzęt gotowy troszkę się naskrobalem Będzie na czym jeździć tylko pytanie czy będzie po czym ?🤔🤕 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 4 godziny temu, pawelb91 napisał: Ostatnie sezony pokazują że sezonówka na jakiś lokalny ośrodek czy ośrodki to średni pomysł. Nigdy nie wiadomo przez ile będą dobre warunki do jazdy - tydzień, dwa tygodnie, miesiąc? Później jeździ się trochę z przymusu, no bo karnet działa ale warunki nie skusiłyby do zakupienia normalnie skipassu na ten dzień w kasie. Wielodniowe (dowolne dni w sezonie) też trzeba rozważnie brać żeby nie przeszacować. Takie zimy że trzeba korzystać z każdej fali zimy i jeździć tam gdzie ma to sens. Hm... mam drugi rok sezonówkę w Dolni Moravie. Czesi starają się przygotować dobrze trasy. Jestem tam głównie 1 lub 2 dni w weekendy. W zeszłym roku raz trafił się deszcz przez dwa dni z rzędu. Sobota Zieleniec- nie wyszedłem z auta. Niedziela Czechy-mając sezonówke pojeździłem jakieś 2h. Nie kupiłbym w ten dzień karnetu widząc deszcz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMM Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 6 godzin temu, pawelb91 napisał: Ostatnie sezony pokazują że sezonówka na jakiś lokalny ośrodek czy ośrodki to średni pomysł. Nigdy nie wiadomo przez ile będą dobre warunki do jazdy - tydzień, dwa tygodnie, miesiąc? Później jeździ się trochę z przymusu, no bo karnet działa ale warunki nie skusiłyby do zakupienia normalnie skipassu na ten dzień w kasie. Wielodniowe (dowolne dni w sezonie) też trzeba rozważnie brać żeby nie przeszacować. Takie zimy że trzeba korzystać z każdej fali zimy i jeździć tam gdzie ma to sens. Bez przesady, opłacało się!!! Sezonówka z Czarnego Piątku, za grosze, już 3 razy przejeżdzona. Prawdą jest że, gdyby nie ona to może byłbym ze 2 razy na Czantorii, ale jak już jest szkoda nie jechać... jest blisko. Co do warunków to pięknie było do 11, gładko i szybko tu filmik wart 1000 słów. Oczywiście to nie żadna konkurencja dla JC.... ale niech czuje oddech.... 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 Godzinę temu, DMM napisał: Oczywiście to nie żadna konkurencja dla JC.... ale niech czuje oddech.... to musisz jeszcze jadąc gadać do kamery😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 Czarny Groń - wiosna całą gębą.. +14.. dziś wyczynowo na trasie FIS 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 5 minut temu, Lexi napisał: Czarny Groń - wiosna całą gębą.. +14.. dziś wyczynowo na trasie FIS wnusia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 7 minut temu, Jeeb napisał: wnusia ? Tak ..wczoraj skończyła 1 roczek 🎈 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 15 minut temu, Lexi napisał: Czarny Groń - wiosna całą gębą.. +14.. dziś wyczynowo na trasie FIS Ten uśmiech - bezcenne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 19 minut temu, Lexi napisał: skończyła 1 roczek 🎈 to już przyszły sezon czy jeszcze poczekasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 7 minut temu, Jeeb napisał: to już przyszły sezon czy jeszcze poczekasz ? Pewnie poczekam - wszystko zależy jak często sie będziemy widzieć....od zeszłego roku jest wygodne połączenie lotnicze Poznań - Kraków więc bywają częściej ale na razie jej braciszek (4 latka skończone) zacznie szkolenie w Poznaniu na "Malcie". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2024 5 minut temu, Lexi napisał: Pewnie poczekam - wszystko zależy jak często sie będziemy widzieć....od zeszłego roku jest wygodne połączenie lotnicze Poznań - Kraków więc bywają częściej ale na razie jej braciszek (4 latka skończone) zacznie szkolenie w Poznaniu na "Malcie". Na Malcie wychowało się wielu świetnych narciarzy, medaliści Mistrzostw Polski, a niektórzy startowali na Igrzyskach Olimpijskich... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi