Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

Są pierwsze podsumowania sezonu, optymistycznie to jednak nie brzmi. 

Otwierają jedną na kilka tras. Są ośrodki, które "balansują na granicy egzystencji"

Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-otwieraja-jedna-na-kilka-tras-sa-osrodki-ktore-balansuja-na-,nId,7913976#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

• Sad 4

Cze

Dzisiaj standard z Żonką i 4-ką znajomych. Pewniak. Bardzo dobrze, na tyle że skończyliśmy o 17.00. Mało ludzi, praktycznie bez kolejki. Od 11.00-13.00 max 5 min stania. Potem pusto. Warun dzwon. Ja dzisiaj na SL. Nie zawsze jest dzień dziecka😉.

IMG_5057.thumb.jpeg.3459a73820b556f908c77da32b67e4f0.jpeg

Pozdro

• Like 17

1 godzinę temu, moruniek napisał:

Są pierwsze podsumowania sezonu, optymistycznie to jednak nie brzmi. 

Otwierają jedną na kilka tras. Są ośrodki, które "balansują na granicy egzystencji"

Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-otwieraja-jedna-na-kilka-tras-sa-osrodki-ktore-balansuja-na-,nId,7913976#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Nieprawda wg mojego rozeznania, pismaki rzucają tezę i szukają potwierdzenia. Moim zdaniem sezon tam, gdzie odpowiednio zainwestowano i nie oszczędzano (ludzie, naśnieżanie, odpowiednio wczesne przygotowanie), jest znakomity. Chodzą nawet (przepraszam za określenie) jakieś pipidówy, o których istnieniu nie miałem pojęcia.

Jeśli jakaś stacja ma kłopoty, to w dużej mierze (acz są wyjątki) przez własne błędy. Ludzi też w tym sezonie na nartach w PL jest chyba wyjątkowo dużo.

• Like 3
  • Confused 2

9 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Nieprawda wg mojego rozeznania, pismaki rzucają tezę i szukają potwierdzenia. Moim zdaniem sezon tam, gdzie odpowiednio zainwestowano i nie oszczędzano (ludzie, naśnieżanie, odpowiednio wczesne przygotowanie), jest znakomity. Chodzą nawet (przepraszam za określenie) jakieś pipidówy, o których istnieniu nie miałem pojęcia.

Jeśli jakaś stacja ma kłopoty, to w dużej mierze (acz są wyjątki) przez własne błędy. Ludzi też w tym sezonie na nartach w PL jest chyba wyjątkowo dużo.

Wiem że Pilsko to wczesny PRL ale zawsze tam był mikroklimat a zobocz se co sie dzieje na wierchu , śniegu tela co kot napłokoł :D

Tylko i, aż Bałtów. Jak powiedział jeden z instruktorów do uczniów "dziś warun petarda" i faktycznie tak było, przez godzinkę może godzinkę i dwadzieścia minut. Potem zaczęło się przepełniać, aż zrobił się tłok. Można byłoby i na to oko przymknąć gdyby nie cwaniactwo tych co kolejkę omijali olewając tym samych tych, którzy w niej grzecznie stali ... Najsmutniejsze jest to, że to nie były dzieciaki tylko "dorośli" ludzie.

b1.jpg

b2.jpg

• Like 13
  • Thanks 3

W dniu 29.01.2025 o 13:59, marcinn napisał:

Dla odmiany stoki w Istebnej- Złoty Groń i Zagroń mają się nieźle a i sporo osób jeździ

IMG_8632.jpeg

Widzę opcję wspólnego karnetu, czy istnieje jednak opcja przeskoku na nartach z jednej stacji na drugą?

W dniu 21.02.2025 o 12:07, ravick97 napisał:

No to pytanie do doświadczonych, w który dzień na tygodniu najlepiej mierzyć, tak aby pojeździć w SMR, a nie postać?

Rozważam wycieczkę w przyszłym tygodniu.

Przesuń o tydzień, jak skończą się Śląskie ferie.

• Like 2

11 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Spędziłem teraz tydzień ferii w Wiśle i nie bardzo wiem gdzie są te tłumy o których piszesz.... Ludzi jedynie dużo na Nowej Osadzie a takie ośrodki jak Cienkow, Soszow,Hotel Stok to praktycznie bez kolejek. Ja myślę, że w walce o przeżycie jest dużo prawdy gdyż, diametralnie wzrosły koszty prowadzenia ośrodków a ludzi nie ma zbyt wiele....

• Like 3

11 godzin temu, filok napisał:

Wiem że Pilsko to wczesny PRL ale zawsze tam był mikroklimat a zobocz se co sie dzieje na wierchu , śniegu tela co kot napłokoł :D

To akurat przykład ośrodka gdzie nie ma inwestycji w górnej części. Ta zima jest bardzo sucha, ale temperatury są korzystne.

• Like 3

33 minuty temu, Jusik2002 napisał:

Spędziłem teraz tydzień ferii w Wiśle i nie bardzo wiem gdzie są te tłumy o których piszesz.... Ludzi jedynie dużo na Nowej Osadzie a takie ośrodki jak Cienkow, Soszow,Hotel Stok to praktycznie bez kolejek. Ja myślę, że w walce o przeżycie jest dużo prawdy gdyż, diametralnie wzrosły koszty prowadzenia ośrodków a ludzi nie ma zbyt wiele....

Jest mniej narciarzy z powodów finansowch i ci co pozostali to wybierają większe ośrodki. W Szczyrku jest więcej narciarzy ale dopiero teraz we ferie śląskie i to już nie takie tłumy jak przed plandemią.

Kłamałem 😁

Myślenice. 

O 7:30 z 15 aut. Po 8 kolejka do kasy. 

Warun super.

Obie trasy otwarte.

Pozdrawiam kolegę forumowicza (namawiam do pisania, bez tego w końcu forum umrze 😉).

20250223_074439.jpg

20250223_080757.jpg

20250223_080815.jpg

20250223_085202.jpg

20250223_082008.jpg

20250223_081012.jpg

Edytowane przez yoss
  • Like 21

13 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Nieprawda wg mojego rozeznania, pismaki rzucają tezę i szukają potwierdzenia

Oj prawda, prawda. Śniegu naturalnego praktycznie nie ma. A ten, który spadł, wytopił się. Nigdzie nie jest tak, że wszystkie trasy mają sztuczne naśnieżanie. A na tych trasach, na których jest, zbudowanie grubej warstwy sztucznego śniegu jest kosmicznie drogie, co przekłada się na cenę karnetów, co przekłada się na liczbę ludzi .... Nawet w Alpach od kilku lat w dolinach jest zielono.

Wybierz się na Pilsko, to zobaczysz ile śniegu jest w tej mekce freerideu. Nie mówię o trasach poniżej Buczynki.

Niestety klimat jest taki, że jakakolwiek nowa inwestycja (typu Nosal), to wyrzucenie pieniędzy.

• Like 4
  • Thanks 1

8 godzin temu, lika napisał:

Widzę opcję wspólnego karnetu, czy istnieje jednak opcja przeskoku na nartach z jednej stacji na drugą?

Nie

Jakby mocno dosypało śniegiem( co już praktycznie od paru zima się nie zdarza)to teoretycznie że ZG do Zagronia można by przejechać na nartach ale już spowrotem z buta pod górkę

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 19.02.2025 o 15:07, wp napisał:

4.Kamera jest jaka jest . Może spróbujemy coś poprawić ale nasz operator kamery jest dość trudno uchwytny.

W dzisiejszych czasach brak jakiejkolwiek kamery może odstraszać. Ja do tego tak podchodzę. Teraz można nawet telefonem streamować na youtube. Albo poszukać bardziej dedykowanej kamery do robienia "live'a".

Godzinę temu, marcinn napisał:

Nie

Jakby mocno dosypało śniegiem( co już praktycznie od paru zima się nie zdarza)to teoretycznie że ZG do Zagronia można by przejechać na nartach ale już spowrotem z buta pod górkę

I to w stacji która absolutnie nie oszczędza na naśnieżaniu i w okolicy jest zawsze najlepiej naśnieżona.

• Like 1
  • Thanks 1

3 godziny temu, yoss napisał:

Kłamałem 😁

Myślenice. 

Warun super.

Obie trasy otwarte.

Pozdrawiam kolegę forumowicza (namawiam do pisania, bez tego w końcu forum umrze 😉).

20250223_074439.jpg

20250223_080757.jpg

20250223_080815.jpg

20250223_085202.jpg

20250223_082008.jpg

20250223_081012.jpg

Potwierdzam 😀

Yoss pierwsze krzesełko na starcie, ja drugie.

• Like 5

Kazimierz Dolny nad Wisłą - Stacja Narciarska

Warunki świetne, czynne 5 wyciągów i wszystkie 6 tras. Śniegu pod orczykami ok metra… przetrwają długo odwilż.

Dzisiaj fajna jazda przez dwie godziny z samego rana, trzecia godzina to już tłum i nie dla mnie. Skończyłem przed czasem.

Zmiana w cenniku. Obecnie jedynie dwa karnety w ośrodku, 2h - 80 PLN, 3h - 90 PLN.

IMG_1448.thumb.jpeg.4bbce82218c47e3e7d00fc959ab69b7b.jpeg

Główna trasa:

IMG_1450.thumb.jpeg.e29d536886529065725dbef2e934709a.jpeg

Dwie obok krótkiego orczyka:

IMG_1451.thumb.jpeg.c117f2067a3f488663ae217e82197d1b.jpeg

Stacja górna podwójnego wyciągu:

IMG_1457.thumb.jpeg.15c87d28f3cee75eba6c088a4832b124.jpeg

Pozdrawiam

marboru

• Like 20
  • Thanks 2

11 godzin temu, yoss napisał:

Kłamałem 😁

Myślenice. 

Warun super.

Obie trasy otwarte.

Obecny 😀

Również pozdrawiam, i dzięki za pogawędkę.

A Myślenice dzisiaj genialne.
Tylko tyle ludzie co dzisiaj to nigdy nie wiedziałem, jak kończyliśmy około 11:45 to kolejka była na równo z bramkami.

• Like 4
  • Thanks 1

Ja wczoraj wybrałem się z rodzinką na charytatywne zawody rodzinne na Długą Polanę. Wszyscy dojechalismy do mety, a ja nawet nie byłem ostatni :). Co jest sukcesem bo ostatni raz jechałem na tyczkach w Zawodach Informatyków przed Covidem :)

Warunki i pogoda wyśmienite. 

• Like 8