Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

Uczciwie pojeżdżone po raz pierwszy w Wiśle.

Celowałem w ON otwarty na nocnych, stosunkowo niedaleko od miejsca pracy. Wbiłbym na Lodowiec Góra Kamieńsk, lecz od początku marca stok zamknięty.

Więc padło na Wisłę Nowa Osada. Dzień upłynął pod hasłem nabijania autem kilometrów oraz testowania nowych Kastli. Ale po kolei:

1. wyjazd z domu do pracy, po pracy jazda do Wisły, oraz powrót z Wisły do miejscowości gdzie pracuję i gdzie mam nocleg: total 598km. O tyle jechało się z dobrze z Wisły, że czas przejazdu miałem o 19 min krótszy, niż jazda na stok

2. na stoku zameldowałem się o 18.45. Karnet normalny na 2 godz, z kaucją 10zł to 120zł. Założone po raz pierwszy Kastle MX83, dlug 183cm, R20,5m, pod butem 83mm. 

na parkingu pustawo, na oko z 15 aut.

kolejki do kanapy 4 osobowej brak.

warun: równo, było ratrakowane po dziennych jazdach. Na górze warstwa ok 10cm miękkiego, pod spodem było twardo. Góra stoku wg mojego odczucia bardziej miękka, natomiast sam dół, szczególnie przy siatce prowadzącej od bramek już betonowy.

Kastle: czuć 83mm pod butem, narta idzie po miękkim jak czołg, niewrażliwa na szybkie przejścia twardo-miękko; nie chwytało krawędzi. Stabilna przy średnich prędkościach, przy wyższych nie testowałem, bo nie było warunków.

jeździłem dziś praktycznie cały czas na czerwonej, wzdłuż kanapy. Przy dzisiejszych pustkach na stoku, jeździłem po całej jego szerokości. Zaliczona także niebieska trasa, idąca równolegle do czerwonej.

niestety wszystko co dobre, szybko się kończy. Trzeba było zawijać się z powrotem.

Sports Tracker wypluł w totalu 24,97km, prędkość średnia 11,6km/godz, Vmax 53,2km/godz. 

• Like 8

W dniu 9.03.2026 o 12:24, grimson napisał:

są tam nocne jazdy w tygodniu?

📣 Godziny otwarcia ośrodków Wispass 📣
Warunki na stokach są zaskakująco dobre - śniegu wciąż mamy sporo, a poranki oferują bardzo przyjemną jazdę. Sprawdźcie, gdzie i w jakich godzinach możecie szusować:
Soszów
🕗 8:00–15:00
(godziny mogą się zmieniać w kolejnych dniach)
Nowa Osada
🕗 8:00–22:00
⏸ przerwa na przygotowanie stoku 16:00–18:00
Siglany
🕗 w tygodniu 8:00–16:00
🕗 weekend 8:00–21:00
Klepki (informacja do 15 marca)
🕗 8:00–21:00
⏸ przerwa na ratrakowanie 16:00–17:00
Złoty Groń (informacja do 13 marca)
🕗 8:00–16:00
Stok
🕗 8:00–21:00
⏸ przerwa na ratrakowanie 15:30–17:00
Cieńków
🕗 8:00–18:00
Sarajewo
🕗 8:00–18:00
❄️ Korzystajcie z marcowej jazdy i tańszych karnetów Wispass!
🎿 Do zobaczenia na stokach!
PS. Karnety z 20% zniżką dostępne na sklep.wispass.pl

A na królowej Beskidu Czantori dziś temperatury letnie .☀️😎

Po 8 na dole było +7 , na górze trochę mniej.O dziwo twardo przez pierwsze 1,5 h , super marcowe nartowania , potem troszkę dół puszczał ale bez tragedi jak kończyłem o 11 co też pewnie zasługa małej frekwencji 

IMG_4711.jpeg

IMG_4712.jpeg

IMG_4713.jpeg

IMG_4716.jpeg

IMG_4714.jpeg

IMG_4720.jpeg

IMG_4719.jpeg

• Like 18
  • Thanks 1

Dzisiaj Nowa Osada (Wisła) 8:00-10:00

Kurde tam mają jeszcze masę śniegu, sam byłem zaskoczony. Nawet łączniki niebieskiej i czerwonej trasy są otwarte. Tony śniegu ale od bramek do krzesełka trzeba sobie pokrokować 😁.

Warunki na prawdę wyśmienite, chcą kręcić do 22.3., pytanie czy będą działać przez tydzień, bo ludzi mało ale dzisiaj było całkiem sporo ludzi, kolejki oczywiście nie było. 

001.jpg

002.jpg

003.jpg

• Like 15
  • Thanks 1

20 godzin temu, zając napisał:

Typuję Białkę.

Białka planuje kręcić do 29 marca (tak jak dolnośląska CG) a o ile warunki pogodowe pozwolą to do Wielkanocy. Suche do 21 marca. W ten wekend kończą sezon Harenda, Jurgów, Rusin, Polana Szymoszkowa, Czorsztyn.

https://zakopane.naszemiasto.pl/konczy-sie-sezon-narciarski-na-podhalu-gdzie-jeszcze-mozna-pojezdzic-w-marcu/ar/c1p2-28816097?utm_source=Facebook&utm_medium=dzieje+sie+w+zakopanem&utm_campaign=grafikalink&fbclid=IwdGRjcAQh6RZjbGNrBCHou2V4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDDM1MDY4NTUzMTcyOAABHuK72EKecBrbdBPLHX9pJ4ow1fzDTL8kJygb3YrvUE671QZaKseW4CR2tyYy_aem_Jo7rla_K6ICKhhSIhpkTsA

• Like 3
  • Thanks 2

Godzinę temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Białka 27.03.2025: kręciła na kilku wyciągach, warun mocno wiosennny

IMG_4957.jpeg

IMG_4959.jpeg

IMG_4960.jpeg

IMG_4964.jpeg

IMG_4963.jpeg

IMG_4962.jpeg

• Like 4
  • Thanks 1

Jaworzyna Krynicka, sobota.Mistrzostwa Polski Instruktorów i Szkół Narciarskich.Dwójka cała zamknięta,bo jeżdżą gigant a na górze ewolucje.Dolna część świetnie się trzyma,beton pozostały po PŚ w snowboardzie.Czwórka niestety już wytopiona,choć jakieś manewry ratrakiem z nagarnianiem śniegu robią...

20260314_074700.jpg

20260314_074650.jpg

Edytowane przez lski@interia.pl
  • Like 10
  • Thanks 1