Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.10.2023 o 21:02, surfing napisał:

04.10.2023 Obecnie inwestycja jest na etapie decyzji środowiskowej – tą ma wydać burmistrz Zakopanego.  Raport oddziaływania na środowisko przygotowany na zlecenie TPN oceniła pozytywnie Regionalna Dyrekcja Środowiska w Krakowie. RDOŚ nie dopatrzył się, by planowana inwestycja znacząca oddziaływała na środowisko.  Ostateczną decyzję podejmie burmistrz Zakopanego,  po uzgodnieniu RDOŚ.  dziennikpolski24.pl 

,,Ekolodzy" domagają się od TPN  utworzenia  strefy ochrony ostoi wokół gniazda sokoła wędrownego, liczą że uda się w ten sposób nie dopuścić do budowy nowej stacji narciarskiej na Nosalu. 

Pracownia na rzecz Wszystkich Istot twierdzi że na Nosalu oprócz sokoła mieszka orzeł, 10 gatunków nietoperzy, stado wilków, niedźwiedź, ryś i oczywiście jelenie.IMG_20230312_134644.jpg

Dodam że na Nosalu pasie się też stado baranów na które czekają  wilki, niedźwiedzie i wszystkie istoty :) Całe to zoo jest przy miejskim stoku narciarskim gdzie jest ruchliwa droga, kilkadziesiąt hoteli, szpital, lądowisko dla helikopterów i parkingi dla kilkuset aut...

IMG_20230312_140123.jpg

Nikt nie wspomniał o bocianach czarnych i żółwiach błotnych na tej górce.

• Haha 2

3 godziny temu, kordiankw napisał:

Ja to bym najbardziej chciał usłyszeć kilka słów wprost ze Skrzycznego ;)

Sugerujesz że Jacek ma się tłumaczyć za niedopracowany projekt inwestycji  z budżetem 43 miliony złotych? Szczyrk sobie poradzi, zimą będzie tłum jak w tą sobotę 14.10.2023 (parkingi pod Gondolą i inne pełne), bo tak naprawdę mało kto wie o budowie tych krzeseł.

@JC skupia się na pozytywnych informacjach i  niech tak zostanie.

Tutaj cisza jak makiem zasiał, a tym czasem przypadkowo wytropilem dzisiaj sporą inwestycje narciarska, podkrakowskich Myślenicach. Wyrownono trase na prawo od wyciągu oraz zamontowano dwa zbiorniki na wodę na szczycie. Takie trochę nietypowe, zobaczcie sami. Wydaje mi się też, że poprawiony został system naśnieżania na tej trasie. 

20231016_134034.jpg

20231016_133916.jpg

20231016_133957.jpg

20231016_133923.jpg

• Like 7
  • Thanks 3

16 godzin temu, KrisRR napisał:

A może to nie na wodę? Możę ropę do ratraków w przedwyborczej promocji kupili?? 🤪

i bardzo dobrze!!! zaradni gospodarze, w grudniu ropa po 10,52 zł/l (jak już wreszcie będą rządzić wykształceni z językami) może będzie troszkę taniej niż u nie zaradnych🙃

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 2
  • Downvote 2

16 minut temu, DMM napisał:

w grudniu ropa po 10,52 zł/l (jak już wreszcie będą rządzić wykształceni z językami)

że niby teraz jest po 5,99 dlatego, że taka jest koniunktura rynku paliwowego i super stabilna, i przewidywalna sytuacja u eksporterów ropy? Rozumiem, że wszędzie jest taka tania? Dlaczego tylko tu jest taka tania? Na złość tym z językami?

• Like 1

8 minut temu, Miru napisał:

Ciekawe jak wybory przełożą się  na inwestycje w PKL-u  np na Jaworzynie, bo na pewno nastąpi czyszczenie stołków. Oby skończyli co zaczęli.

Na Jaworzynie Krynickiej już chyba nie zdążą nic pozmieniać i zaplanowane inwestycje dojdą szczęśliwie do końca (przynajmniej tegoroczne). Gorzej z resztą lokalizacji i inwestycjami w latach przyszłych, ale może @JC wie kto tam z towarzystwa okołonarciarskiego kręci się przy PO. Myślę, że jest zorientowany w tej kwestii. I mam naiwną nadzieję, że nowa władza nie wybierze nam syndyka, a zarządce. Chyba były szef COS w Szczyrku z czasów PO-PSL był nawet ok ?

Jednak już raz sprzedali za frytki PKL, więc można się teraz też niestety spodziewać najgorszego. 

1 minutę temu, Krakus81 napisał:

Na Jaworzynie Krynickiej już chyba nie zdążą nic pozmieniać i zaplanowane inwestycje dojdą szczęśliwie do końca (przynajmniej tegoroczne). Gorzej z resztą lokalizacji i inwestycjami w latach przyszłych, ale może @JC wie kto tam z towarzystwa okołonarciarskiego kręci się przy PO. Myślę, że jest zorientowany w tej kwestii. I mam naiwną nadzieję, że nowa władza nie wybierze nam syndyka, a zarządce. Chyba były szef COS w Szczyrku z czasów PO-PSL był nawet ok ?

Jednak już raz sprzedali za frytki PKL, więc można się teraz też niestety spodziewać najgorszego. 

Sprzedali za 200 mln funduszowi, odkupili za ponad 500 - więc nie mówcie mi, że na nartach trudno zrobić dobry interes.

• Like 1

W dniu 13.05.2023 o 14:15, pawelb91 napisał:

"Muszyna dąży do uruchomienia stacji narciarskiej w Szczawniku. Udało się uregulować kwestie własnościowe, w styczniu została powołana spółka, która zajmuje się szukaniem źródeł finansowania i inwestorów.

Gmina Muszyna ogłosiła przetarg na pozyskanie inwestora strategicznego, który przejmie większość udziałów w spółce Muszyna Ski (wkład gminy to 5 tys. zł). Chodzi o kwotę do 20 mln zł na zakup gruntów pod budowę, ale inwestor musi się jeszcze zobowiązać do zainwestowania minimum 50 mln zł. Szacuje się, że cała inwestycja powinna zamknąć się w kwocie 200 mln zł."

https://nowysacz.naszemiasto.pl/muszyna-jest-nadzieja-na-reaktywowanie-kompleksu/ar/c3-9320939

Grupa PKL w drodze przetargu ogłoszonego przez Miasto i Gminę Uzdrowiskową Muszyna, zostanie większościowym udziałowcem w spółce Muszyna SKI Sp. z o.o. To szansa na reaktywację niegdyś popularnego ośrodka turystycznego z trasami narciarskimi przeznaczonymi dla początkujących oraz średniozaawansowanych narciarzy. Ośrodek w gminie Muszyna może nie tylko wzbogacić ofertę Grupy, ale również uzupełnić propozycje sąsiadującego z nią ośrodka PKL na Jaworzynie Krynickiej.

Więcej PKL

• Like 5

W dniu 17.10.2023 o 19:26, Narciarz ze Śląska napisał:

Sprzedali za 200 mln funduszowi, odkupili za ponad 500 - więc nie mówcie mi, że na nartach trudno zrobić dobry interes.

takie interesy są najlepsze. Wtedy to kamienice kosztowały 50 zł, należało trochę "wyczyścić", podrasować, a sprzedawało się później za kilka dobrych baniek (czasem PLNów, a czasem nawet ojrasków)! A dla zaradnych dobra wiadomość: znów otwiera się okno możliwości!

• Like 1
  • Haha 2
  • Downvote 1

W dniu 17.10.2023 o 19:26, Narciarz ze Śląska napisał:

Choć zdaje się w tzw. międzyczasie fundusz kupił Jaworzynę, która chyba nie należała do PKL, gdy było sprzedawane to "prywaciarzowi" 😉 Co nie zmienia faktu, że wiadomo było, że fundusz chce zarobić, a PiS złożył góralom obietnice o powrocie PKLu do macierzy, więc tutaj pozycja negocjacyjna była średnia... 

• Like 1

4 godziny temu, Hextor napisał:

Z jednej strony drogo, z drugiej to mniej więcej tyle co wynosi inflacja. Jak ktoś dostał podwyżkę inflacyjna to nie powinien mieć problemów z wyjazdem na ferie, a jak ktoś nie dostał to może warto rozejrzeć się za inną posada. 

tak, dokupili Jaworzynę i to była ich jedyna inwestycja. Nic więcej nie byli w stanie zrobić. Co nie zmienia, że pozbycie się tej spółki było taką wisienką na torcie wszystkich rządów po 1989 r. i myślę, że nie tylko... 

Niektórzy ekonomiści już mówią o konieczności sprzedania firmy, która przynosi 30 MILIARDÓW zysku ROCZNIE do budżetu. 

Edytowane przez Krakus81
  • Downvote 2

15 minut temu, Krakus81 napisał:

tak, dokupili Jaworzynę i to była ich jedyna inwestycja. Nic więcej nie byli w stanie zrobić. Co nie zmienia, że pozbycie się tej spółki było taką wisienką na torcie wszystkich rządów po 1989 r. i myślę, że nie tylko... 

Niektórzy ekonomiści już mówią o konieczności sprzedania firmy, która przynosi 30 MILIARDÓW zysku ROCZNIE do budżetu. 

A wyobrażasz sobie, ile można OSOBIŚCIE zarobić na samej "pomocy operacyjnej" w takiej transakcji. Jak ktoś pisał wyżej, otwiera się na nowo Polska dla zaradnych, a dla nieudaczników i frajerów właśnie się zamknęła. Za 8 lat (bo tak to w PL działa) wygrają "siły patriotyczne" i będą odkupywać za grubą forsę, za 16 - siły postępu i będą sprzedawały na promocji, za 24...

Gdyby ktoś mnie chciał skarżyć za obrazę, wyjaśnienie: nie pisałem tego serio, tylko sarkastycznie. Ale dość, basta, wróćmy do nart:

- Czy te Kluszkowce dały może nową mapę???

Edytowane przez Narciarz ze Śląska
  • Like 1

8 godzin temu, Krakus81 napisał:

Odzyskają od Sasina 70 mln za wybory kopertowe i akurat będzie na nowe wyciągi w Jaworzynie.

🤪

• Downvote 1