marboru Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 @marionen Szacun i duże gratulacje! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumcia Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 9 godzin temu, Zbylo napisał: Dzisiaj przejeżdżałem przez Wieżycę (Koszałkowo) i doznałem lekkiego szoku. Biały język śniegu i czynny talerzyk. O 17 było tak z 5 osób. W okolicy nie ma już nawet wspomnienia po śniegu. Wiezyca wczoraj zakończyła sezon ale z tego co codziennie wrzucają na fb to śniegu jeszcze sporo jak na takie lato 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 Wczoraj w Białce całkiem przyzwoite warunki, wszytkie wyciągi czynne, mają jeszcze z metr śniegu na trasach. Zamknięcie planują 7go kwietnia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Plywak napisał: Wczoraj w Białce całkiem przyzwoite warunki, wszytkie wyciągi czynne, mają jeszcze z metr śniegu na trasach. Zamknięcie planują 7go kwietnia. Jakie ośrodki w Polsce będą zatem czynne jeszcze w przyszły weekend? - Kasprowy - Białka Tatrzańska - Szczyrk (2 wyciągi na SMR) - Zieleniec - Szrenica. Coś jeszcze? Edytowane 1 Kwiecień 2019 przez tanova 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 1 godzinę temu, tanova napisał: Jakie ośrodki w Polsce będą zatem czynne jeszcze w przyszły weekend? Na Korbielów Net jest info, że uruchomią 6 i 7.04 jak będą warunki https://korbielow.net/komunikat_narciarski/ Pozdrawiam mirekn 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 2 godziny temu, tanova napisał: Jakie ośrodki w Polsce będą zatem czynne jeszcze w przyszły weekend? SKI & SUN ŚWIERADÓW, ale lepiej potwierdzić dzień wcześniej... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrus75 Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 Soszów działa do 7.04. Info z ich Facebooka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 W dniu 31.03.2019 o 22:20, marionen napisał: Dziękuję za miłe słowa. Ciężko będzie coś jeszcze pojechać. Jedyne zawody jakie są (o których wiem) w kwietniu, to najstarsze w Polsce i kultowe O Puchar PKL na Kasprowym Wierchu. Logistycznie to dla mnie bardzo trudne zawody. 500 km ciężko ogarnąć, potrzebny nocleg, a w Zakopanem to niełatwe. Przeszukuję internet, może jeszcze coś znajdę (jakieś zawody bliżej)... Pozdrawiam serdecznie. Nie wykręcaj się brakiem noclegu,bez problemu załatwię Ci coś w Zakopanem...A zawodów bliżej już nie znajdziesz,nawet jakbyś cały internet przeszukał... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 warunki offpiste w Karkonoszach występuje od 1000m npm wzwyż 🙂 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 Dawnymi czasy w Karkonoszach przeprowadzano zawody w środku lata,nie pamiętam już kiedy,ani jak się nazywały,może marionen coś przypomni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czesio Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 15 minut temu, [email protected] napisał: Dawnymi czasy w Karkonoszach przeprowadzano zawody w środku lata,nie pamiętam już kiedy,ani jak się nazywały,może marionen coś przypomni? Na czerwone święto 22 lipca, czekoladowy slalom zdaje się. Szkoda że zahibernowany Malinowski (zawsze późny kwiecień) na razie, najlepsza impreza w tej części Europy, o tej porze roku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek94 Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 39 minut temu, [email protected] napisał: Dawnymi czasy w Karkonoszach przeprowadzano zawody w środku lata,nie pamiętam już kiedy,ani jak się nazywały,może marionen coś przypomni? Slalom czekoladowy odbywał się pod Łabskim Szczytem w latach 70-80 w ostatni dzień roku szkolnego. Raz podobno odbył się nawet 22 lipca na kilku bramkach w kotle, wcześniej końcem kwietnia odbywały się zawody o Puchar Samotni w żlebie nad samotnią. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 (edytowane) Wiem że środowisko karkonoskie ciągle się stara o przywrócenie zawodów skiturowych im. Waldemara Siemaszki, ale park utrudnia bardzo. W przeszłości zawody przechodziły przez Kocioł Małego Stawu i nie tylko. https://www.karpacz.pl/memorial-waldemara-siemaszki-2021/e# Edytowane 2 Kwiecień 2019 przez MarioJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 2 godziny temu, Jacek94 napisał: wcześniej końcem kwietnia odbywały się zawody o Puchar Samotni w żlebie nad samotnią. Tak to było 10 lat temu. Niesamowita impreza .( Ta maruda i jej głos w tle, to mój brat) Na filmie gdzieś jest @marionen Robiłam zdjęcia z imprezy,ale się gdzieś zapodziały,pozostały filmy na pamiątkę... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 No @marionen! Zadałeś szyku! Szacunek! Fajne zdjęcie, fajne zawody i fajna jazda. Niesamowite, że tam są jeszcze takie wspaniałe warunki! Zima w pełni. Przypomniałeś mi, że i ja swego czasu spędziłem tam kilka fajnych narciarskich chwil. Może trzeba tam wrócić, choćby na chwilę? Gdzieś tu na forum niedawno przewijał się wątek o "zapomnianej Szrenicy" czy "zapomnianej Szklarskiej". Twoje zdjęcia i opisy bardzo urozmaiciłyby ten wątek. No i sprawiły, że słowo "zapomniana" mogłoby stracić nieco na znaczeniu! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 3 godziny temu, Aressi napisał: No @marionen! Zadałeś szyku! Szacunek! Fajne zdjęcie, fajne zawody i fajna jazda. Niesamowite, że tam są jeszcze takie wspaniałe warunki! Zima w pełni. Przypomniałeś mi, że i ja swego czasu spędziłem tam kilka fajnych narciarskich chwil. Może trzeba tam wrócić, choćby na chwilę? Gdzieś tu na forum niedawno przewijał się wątek o "zapomnianej Szrenicy" czy "zapomnianej Szklarskiej". Twoje zdjęcia i opisy bardzo urozmaiciłyby ten wątek. No i sprawiły, że słowo "zapomniana" mogłoby stracić nieco na znaczeniu! Dzięki, Hala Szrenicka to chyba ostatnie miejsce (ze śniegiem) w polskich Karkonoszach gdzie można pojeździć na nartach po trasach i do tego po śniegu naturalnym. Może dlatego tak bardzo lubię wiosną tam zaglądać. Jeśli w weekend widoczność dopisze, to zapewne warto na Szrenicę się wybrać!!! Oczywiście można jeszcze jakiś czas pojeździć powyżej 1000 m o czym informował już @MarioJ, ale to zabawa dla wtajemniczonych i zorientowanych w tutejszej topografii. Nie znając dobrze Karkonoszy lepiej się bez kogoś obeznanego lokalnie, nie wybierać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 5 godzin temu, Aressi napisał: No @marionen! Zadałeś szyku! Szacunek! Fajne zdjęcie, fajne zawody i fajna jazda. Niesamowite, że tam są jeszcze takie wspaniałe warunki! Zima w pełni. Przypomniałeś mi, że i ja swego czasu spędziłem tam kilka fajnych narciarskich chwil. Może trzeba tam wrócić, choćby na chwilę? Gdzieś tu na forum niedawno przewijał się wątek o "zapomnianej Szrenicy" czy "zapomnianej Szklarskiej". Twoje zdjęcia i opisy bardzo urozmaiciłyby ten wątek. No i sprawiły, że słowo "zapomniana" mogłoby stracić nieco na znaczeniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 10 godzin temu, MarioJ napisał: Wiem że środowisko karkonoskie ciągle się stara o przywrócenie zawodów skiturowych im. Waldemara Siemaszki, ale park utrudnia bardzo. W przeszłości zawody przechodziły przez Kocioł Małego Stawu i nie tylko. 10 godzin temu, Jacek94 napisał: ...wcześniej końcem kwietnia odbywały się zawody o Puchar Samotni w żlebie nad samotnią. Memoriał Waldemara Siemaszki, ponieważ Waldemar Siemaszko to była wielka postać gór, w szczególności Karkonoszy, do tego bardzo związany ze schroniskiem Samotnia to odbywały się 2 narciarskie imprezy... obie współorganizowane przez Szkołę Górską przy Schronisku Samotnia. Jeden Memoriał to zawody w ski alpinizmie. Ostatni raz odbyły się chyba 2012 r. Z tego co się orientuję to przynajmniej jeden z naszych forumowiczów startował w nich z sukcesami; Kamil @kskuski stawał na podium. Drugie zawody to Puchar Samotni, ostatnie które się odbyły to XXIX P. Samotni 18.04.2009. Później były przekładane (albo zagrożenie lawinowe, albo wylęg ptaszków i roślin). Po kilku latach KPN ostatecznie uniemożliwił rozgrywanie tych mega atrakcyjnych zawodów. Zawody odbywały się w Żlebie Slalomowym w Kotle Małego Stawu. Regułą było, że zawody startowały o godzinie 12.00 Puchar na własność mógł wygrać zawodnik który wygrał 3 razy z rzędu (lub 5 razy ogólnie). Bezsprzeczną królową Pucharu Samotni była Dagmara Krzyżyńska, która startowała w 3 edycjach (kolejnych). Oczywiście wszystkie wygrała. Po wygraniu Pucharu na własność, dała szanse innym. Dokonała tego mając 14, 15 i 16 lat. Pokonała np Kasię Karasińską. Jako 15 i 16-tka wygrała ze wszystkimi mężczyznami, np Mitan, Stanek, Ogarzyński, Skowroński, Gajewski itd. W Pucharze Samotni startowali tak znani zawodnicy jak Michał Okniański (Eurosport komentator) Bartosz Ochman (medalista MP Juniorów), Marcin Szafrański (NTN), Jakub Gajewski-Głodek (medalista Fis-ów) Michał Kałwa, Mateusz Garniewicz i wielu innych. Jak wyglądały ostatnie zawody (może jeszcze kiedyś uda się zorganizować kolejne). Niestety zdjęć z zawodów nie mam z prozaicznych przyczyn, brak widoczności. Tylko kilkanaście osób miało szczęście i sprzyjającą widoczność, im dalej tym gorzej. Startowałem jako jeden z ostatnich i po upadkach na mecie byłem w ostatniej grupie (ale trochę osób za mną było i sporo nie ukończyło). Żeby zjechać, trzeba sobie trasę wydeptać idąc do góry na start i tak to zawsze się odbywa. Ja wychodziłem z pod schroniska o 10, a startowałem o 15. Dłużyło się okrutnie, ale warto było... tak wyglądało przed startem jeszcze wtedy myślałem, że pogoda będzie okey, to i radość była i optymizm widok na prawie całą trasę górna część, z wyjątkiem początku, jeszcze przed "udeptaniem" przygotowywanie trasy... Trochę historii, zdjęcia można obejrzeć zachodząc do Schroniska Samotnia... królowa Dagmara i Michał Kałwa Dla mnie niespodzianka i wyjaśnienie (dopiero dzisiaj zauważyłem). Family Cup w moim województwie udało mi się wygrać tylko raz, w tym roku. Chyba ze 3 razy (na Dzikowcu) byłem drugi i zawsze (do tego roku) przegrywałem z Krzysztofem Garą, zastanawiałem się, kto mnie ciągle ogrywa i dopiero dzisiaj odkryłem kto zacz. Zawodnik KS Górnik Wałbrzych, zwycięzca Pucharu Samotni, a ja wreszcie Go pokonałem (to ten z lewej) widok na schronisko i żleb (w dawnych latach) często z tego powodu zawody odwoływano... Pozdrawiam. 11 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 3 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2019 Uuuuu @marionen! Widzę, ze równolegle do swoich licznych i pięknych sukcesów narciarskich jesteś też istną skarbnicą wiedzy! Przedstawiłeś nam kawałek historii tych interesujących i pięknych zawodów. Patent z udeptywaniem trasy w dawnych czasach znany był każdemu narciarzowi - chcesz pojeździć, przygotuj sobie trasę sam. Przy okazji przypominają mi się rzeczy, o których już dawno zapomniałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 3 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2019 Byłem w Samotni zimą w 1968 r. Byłem wtedy na obozie zimowym (narciarskim) w czasie ferii zimowych. Niewiele pamietam z tamtych czasów. Pamietam Śniezkę, "drogę przujażni", Biały Jar, Samotnię, Strzechę Akademicką, wyciąg na Kopę. Wstyd powiedzieć, był to mój pierwszy i zarazem ostatni pobyt narciarski w tamtym rejonie. Jakoś nie po drodze mi było, bo strasznie daleko. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czaban Napisano 3 Kwiecień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2019 Marionen rewelacja uwielbiam takie historie. A nie tylko ciągle napierdalanki w dziale dobór sprzętu:) Pozdrawiam 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek94 Napisano 3 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2019 W linku wyniki zawodów o Puchar Samotni http://puchar.szkolagorska.com/wyniki.php ze starszej edycji z lat 60-70 i nowszej 90 -2000 . Startowałem w latach 70 nagrodami oprócz pucharów w poszczególnych grupach wiekowych był sprzęt sportowo-biwakowy np. materace dmuchane, butle gazowe, rakiety do tenisa itp. zdobyłem parę z tych nagród, który był bardzo cennymi w tamtych czasach. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 3 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2019 (edytowane) Extra relacja marionena .Pamiętam,że wybierałem się tam w latach 70tych,ale tak długo wybierałem,aż przerwali ciągłość edycji...Gdy czytam wyniki kolejnych,dawnych i nowszych,spotykam trochę nazwisk,z którymi gdzieś się razem wystartowało,choć widać po nich regionalizm zawodów.Wtedy nie byliśmy tak mobilni jak teraz.Tak jak Ty masz kłopot,jechać na zawody MPA ,bo prawie wszystkie są w Małopolsce,tak dla nas te 500 km to sporo,ale pewnie bym się szarpnął,gdyby wróciły... Edytowane 3 Kwiecień 2019 przez [email protected] 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 4 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2019 Weekend się zbliża, trzeba odświeżyć wątek. Kto jeszcze liczy na jazdę? @Paulajeśli chcesz popływać na szerokich deskach, jest okazja teraz na Pilsku 😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2019 (edytowane) 11 minut temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Weekend się zbliża, trzeba odświeżyć wątek. Kto jeszcze liczy na jazdę? @Paulajeśli chcesz popływać na szerokich deskach, jest okazja teraz na Pilsku 😎 Czemu nie, na Skrzyczne, w piątek, sobotę i niedziele będzie obficie padać ... deszcz ;). Za to na Kasprowym spadnie jakieś 25 cm świeżego puchu (przepraszam śniegu bo nazwa puch zakazana) . Kto ma ochotę jeszcze po śmigać, to na Kasprowym w sobotę i niedziele będzie dość przyjemnie. Edytowane 4 Kwiecień 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi