Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 22/23

Rybba7

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, koliber napisał:

To już są jakieś jaja. Podobno na głównym grzbiecie Karkonoszy, temperatura nawet latem nie przekracza 15 stopni, a tu 19 stopni w Korbielowie w środku zimy.

Nie przesadzajmy, na Śnieżce dzisiaj było 5st a nie 19.

Na dole w Pecu było 10st.

Mam dane meteo.

13 godzin temu, Bill napisał:

a jak w Bialce ? czy jest jakakolwiek szansa na jazde weekendowa ?

z czerwonych 1 i 2 zamknięte, zostaje 6/6b, przed nami dzień lub dwa z deszczami, a prognozy na 9-10.01 są co dzień inne... mocno się waham, cały dzień katować 6/6b?

4 minuty temu, Keler napisał:

z czerwonych 1 i 2 zamknięte, zostaje 6/6b, przed nami dzień lub dwa z deszczami, a prognozy na 9-10.01 są co dzień inne... mocno się waham, cały dzień katować 6/6b?

Ona (6 6/a) będzie skatowana do 11 godziny. Lepiej do Jurgowa chociaż tam teraz bez szału.

Cze

A ja dzisiaj 4h na Słotwinach, bo dzisiaj wszędzie taka mgła była, że bez maczety nie wychodź😉. Tabaszewski jeździ na oparach, 5 dych całodzienny, klienteli brak. Jedyne miejsce, gdzie było coś widać, nawet słoneczko się przedzierało, ale Pingwin też już łata jak może i czym może. Ale da sie jeździć, nawet nieźle było, wręcz dobrze.

pozdro

1027B7D4-2AF3-4B82-B126-46FCB15B573B.thumb.jpeg.17b11aa10f595e7fa44b3d80207aacde.jpeg

• Like 14
  • Thanks 1

22 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

I krótki tekst na temat obecnej sytuacji:

Mariazell%20(130).jpg
Hochkar 2013

Kryzysy pogodowe (znaczy się: ciepło) w grudniu lub/i styczniu zdarzają się niemal co roku. W grudniu 2013 roku (czyli ponad 9 lat temu) byliśmy z synem na wcześniej zarezerwowanym pobycie w Mariazell. Annabergerlifle, Gemeindealpe, Mariazell-Bürgeralpe - brzmiało dobrze. Tyle, że atak plus piętnastu stopni w zasadzie uniemożliwił normalną jazdę w tych rejonach. 
I tak odkryłem Hochkar - jeden z lepszych ośrodków, które poznałem. 

A poznałem tylko dzięki temu atakowi ciepła. Trzeba było dziennie jeździć w tę i z powrotem z Mariazell po 120 km. Ale warto było. Hochkar, nieco wyżej położony, działał w 100 procentach.

AVvXsEhxYIh0xJ7DKG-QUQ65sLdZf1wsJj_epozN
Widok do doliny i na niższe Alpy pozbawione śniegu w grudniu 2013 r.

Rok później Alpy w grudniu nawiedziły ciepłe deszcze, które niemal zupełnie wymiotły wcześniej nagromadzony śnieg. W tydzień spłynęło wszystko. Zdarza się.

A w Polsce?

W Polsce zima może być mroźna, może być śnieżna, może być deszczowa, może być ciepła. W zasadzie to nikt nigdy wcześniej nie wie, jaka będzie. 

Poza... okresem świąteczno-noworocznym, bo ten chyba od 20 lat jest niezmienne... ciepły, a bardzo często też deszczowy. Przyznam, że śnieżnych świąt Bożego Narodzenia już prawie... nie pamiętam.

W tym kontekście wiadomo, że jeżeli dowolna stacja narciarska chce mieć klientów w okresie świąteczno-noworocznym (dla nich to tzw. top-sezon), musi się postarać. Rok temu stacje się postarały, stąd zaczynałem sezon 4 grudnia w Zieleńcu i w zasadzie trwał on cały czas. W tym roku... bywało różnie. Co prawda sezon zacząłem jeszcze pod koniec listopada na 1 wyciągu w Tyliczu. Potem kontynuowałem na też 1 wyciągu na Siglanach, ale... zasadniczo reszta stała i szykowała się na święta.

Gdzieniegdzie się solidnie przygotowano, ale gdzieniegdzie zwyciężyły oszczędności. Przygotował się Cieńków, Złoty Groń, Czarny Groń i inne Pingwiny. Natomiast wyżej położone stacje postawiły na... naturę. Bo gazety trąbiły, że idzie kryzys, nadto zdrożała energia, gaz i paliwa - koszty kluczowe.

Jaki dziś mamy efekt:

• Czynne są nisko położone stacje: wspomniane Cieńków, Złoty Groń, Siglany, Klepki, i jeszcze parę ośrodków Wiślańskiego Skipassu. Czynny jest też Tylicz, Czarny Groń (a miał być rozebrany?) i inne Pingwiny, czynna też jest Białka, z której się śmiejemy, ale która nigdy nie oszczędza.
  • Za to mamy katastrofę na Skrzycznem (żadna trasa nie jest czynna, a ośrodek modernizował trasę Ondraszek wraz z... systemem naśnieżania) oraz w Szczyrkowskim (chodzi ledwie tylko Zbójnicka Kopa). W zasadzie w Szczyrku da się pojeździć na Beskidzie. Jeśli ktoś zainwestował w Gopass, trochę sobie dziś klnie pod nosem. Słabo też wygląda wysoko położony Korbielów - ale tam przed inwestycjami w wyciągi, trasy i naśnieżanie lepiej nie będzie. 

Wnioski? Ano takie:

Więcej, link: Prawo kryzysu pogodowego. W biznesie narciarskim nie można oszczędzać | Blog o nartach

Witam 

Niestety na Dolnym Śląsku ośrodki które nie oszczędzały na naśniezaniu też mają coraz słabsze warunki. W Czarnej Górze właśnie zamknęli Luxtorpede i obie trasy przy niej, została praktycznie jedna trasa D i stare krzesło Żmija.

Ski Sun Świeradów zamknął się całkowicie.

Zieleniec jeszcze działa, ale coraz gorzej wygląda.

• Sad 1

W dniu 1.01.2023 o 22:35, MarioJ napisał:

Nie przesadzajmy, na Śnieżce dzisiaj było 5st a nie 19.

Na dole w Pecu było 10st.

Mam dane meteo.

Na Hintertuxie na wysokości 3250 od paru dni temperatura na plusie. Miejscowi nie pamiętają takiej pogody od co najmniej kilkunastu lat. Dla nich to w tej chwili nie najgorzej, bo w styczniu na lodowiec wielu narciarzy nie zagląda, a tak jest pełno, kilka tysięcy narciarzy dziennie i piwo też dobrze się sprzedaje 😉🙃😁

20210730_113200.thumb.jpg.6600fa3350694c2d9bae0553704b37d0.jpg

20210730_085744.thumb.jpg.b01df67f6112b0445c3498c30f65b2d4.jpg

• Haha 1
  • Sad 1

4 minuty temu, marekbtl napisał:

Ludzi mało, sporo Słowaków.

Słowacy teraz ferie mają. Dwa tygodnie w związku z Bożym Narodzeniem, a potem tylko tydzień regionami na przełomie lutego i marca. Tak więc, jeżeli ktoś środa/czwartek wybiera się na Słowację, powinien wziąć pod uwagę, że nie będzie takiego luzu jak w PL (poza Białką;)).

• Like 2
  • Thanks 1