Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 22/23

Rybba7

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, grimson napisał:

Spiochu pewnie cisnął na krawędzi, tu różnice między SL a GS nie będą znaczące.

Na płaskiej narcie SL będzie myszkował przy wyższych prędkościach, gdzie GS dopiero będzie się rozgrzewał.

Nie no bił rekordy na fotokomórce i wyszło mu różnica rzędu 3km/h przy prędkości rzędu 90km/h jazda na pale, może ciut krawędziowal aby nie myszkowaly kto go tam wie. Moje sl fis wcale az tak nie myszkują przy jeździe prawie na wprost.

21 minut temu, sstar napisał:

Nie no bił rekordy na fotokomórce i wyszło mu różnica rzędu 3km/h przy prędkości rzędu 90km/h jazda na pale, może ciut krawędziowal aby nie myszkowaly kto go tam wie. Moje sl fis wcale az tak nie myszkują przy jeździe prawie na wprost.

Moje stare narty, bliskie SL, mocno myszkowały powyżej 70 km/godz. Był stres żeby jechać na tym szybciej.

• Thanks 1

4 godziny temu, sstar napisał:

Nie no bił rekordy na fotokomórce i wyszło mu różnica rzędu 3km/h przy prędkości rzędu 90km/h jazda na pale, może ciut krawędziowal aby nie myszkowaly kto go tam wie. 

Rozumiem, że to opowieści "z mchu i paproci" Uwielbiam te relacje o jeździe na slalomkach rzędu 90 do 120 km/h 😉

• Like 1
  • Haha 1

W dniu 18.01.2023 o 00:15, marionen napisał:

Rozumiem, że to opowieści "z mchu i paproci" Uwielbiam te relacje o jeździe na slalomkach rzędu 90 do 120 km/h 😉

Jak Ty na co dzień zmyślasz to nie znaczy, że każdy.

Pomiar fotokomórką w Obertauern. Trasa średnio stroma, warunki miękkie. Jazda na krechę w pełnym złożeniu. Zwykłe ciuchy ale w miarę dopasowane.

Narty Fischer RX Fire 160cm R11m - 87km/h

Narty Stolckli Laser GS 183cm R22m - 89 km/h

Miało to miejsce z 10? lat temu, ale dobrze zapamiętałem bo to jedyny raz kiedy miałem okazje zmierzyć prędkość.

Na tych samych slalomkach zjeżdżałem też w Goryczkowej na krechę, ale nie z samej góry, tylko ten fragment co jest rozwidlenie trasy na dłuższy łagodniejszy stok i taki źlebik na wprost. To tym żlebikiem aż do wypłaszczenia. Nie wiem jaką prędkość uzyskałem, ale było wtedy znacznie szybciej niż w Obertauern, bo warunki były lodowe a fragment bardziej stromy i dłuższy,

24 minuty temu, wolcjusz napisał:

Ja nie ogarniam, nie boicie się tak dzidować na slalomkach na wprost? Ja nawet na "hybrydach" mam stracha że w każdej chwili jedna noga może mi odjechać w pięknym szpagacie. Na e-speed jest już znacznie bardziej spokojnie i stabilnie, chociaż to nadal tylko 18 m promienia.

Jak noga odjedzie to zawsze upadek na bok, nogi w miarę możliwości w górę. I czekamy na wytracenie prędkości.

Godzinę temu, wolcjusz napisał:

Ja nie ogarniam, nie boicie się tak dzidować na slalomkach na wprost? Ja nawet na "hybrydach" mam stracha że w każdej chwili jedna noga może mi odjechać w pięknym szpagacie. Na e-speed jest już znacznie bardziej spokojnie i stabilnie, chociaż to nadal tylko 18 m promienia.

Wolę skręcać. Na krechę tylko sporadycznie. Dla mnie na slalomkach jest ok, ale może to kwestia przyzwyczajenia bo jeżdżę na nich pół życia. Przy dużej prędkości na krechę, każde narty się telepią. Czy to będzie promień 12m czy 18m to chyba nie ma jakieś wielkiej różnicy. Może w nartach DH jest inaczej, ale nie próbowałem. Na GS jest tylko trochę łatwiej niz na SL.

45 minut temu, marekbtl napisał:

Cze

Widzę że masz doświadczenie w upadaniu ;)

W dzidowaniu też.

pozdrawiam

ps. Ja tam wolę skręcać.

Miałem glebę przy 70 km/godz. Wstałem, otrzepałem się i pojechałem dalej.

Dzidowanie - tylko przy pustym stoku, z samego rana, i po wcześniejszym poznaniu warunków.

• Haha 1

24 minuty temu, grimson napisał:

Miałem glebę przy 70 km/godz. Wstałem, otrzepałem się i pojechałem dalej.

Dzidowanie - tylko przy pustym stoku, z samego rana, i po wcześniejszym poznaniu warunków.

Cześć

Ja ostatnio też, byłem mocno zdziwiony, bo wszystko szło gładko - tylko narty mi się odpięły i to obie, nie sprawdziłem przy jazdą że na minimum są ustawione m- bo nowe były, ale to był 3-4 skręt więc nie było szybko, a i betonu jakiegoś też nie.

pozdrawiam

14 minut temu, marekbtl napisał:

Cześć

Ja ostatnio też, byłem mocno zdziwiony, bo wszystko szło gładko - tylko narty mi się odpięły i to obie, nie sprawdziłem przy jazdą że na minimum są ustawione m- bo nowe były, ale to był 3-4 skręt więc nie było szybko, a i betonu jakiegoś też nie.

pozdrawiam

Mi jak się wypiely na betonie to 2/3 stoku zjechałem i wyrwałem trzy słupki na dole w siatce jak karp. Podjechała holka z mojemi lyzami a ja głupi zamiast leżeć tom się poderwał...

• Haha 4

7 minut temu, sstar napisał:

Mi jak się wypiely na betonie to 2/3 stoku zjechałem i wyrwałem trzy słupki na dole w siatce jak karp. Podjechała holka z mojemi lyzami a ja głupi zamiast leżeć tom się poderwał...

Po upadku byłeś w szoku..nie myślałeś trzeźwo.. ;)

• Haha 3

10 minut temu, Lexi napisał:

Po upadku byłeś w szoku..nie myślałeś trzeźwo.. ;)

No nie:-; a natomiast siostra wraca z gór w śnieżycy ponoć, fotki z podejścia do teryho tery’ego może raczej, a pod Muraniem byliśmy kiedyś jeszcze z moja mama i siostra sentyment pozostal

76391BEF-0394-4C43-B692-349038D68FC1.jpeg

2A520BEA-FE5E-4CD5-AA2C-ECBE067086F0.jpeg

765934E3-0503-4C1E-B583-DA72D3E410BA.jpeg

67326173-ACB4-473C-84CD-CD5A3C08B9E2.jpeg

D966F70A-B254-423E-BCE6-5E2A665F7CBB.jpeg

• Like 9
  • Thanks 2