yoss Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Jazda ! 😀 Myślenice 😉 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Dobry. Zapowiada się Powder day na Czantori no i w całych Beskidach ❄️💨💪❄️⛷Sypie i ma sypać najbliższe dni. 16 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Dzisiaj Skolnity (Wisła), od 8:00-11:00. Czerwona trasa to była jazda sezonu 🤩. W nocy spadło z 15 cm śniegu. Szusowanie po naturalnym śniegu to zupełnie inna bajka. Podkład twardy ale nie lodowy. Nawet o 11:00 były warunki bardzo dobre, i chyba dzięki temu, że 80-90% narciarzy jeździ niebieską trasą. Jazda na okrągło, aż przed 11:00 się zrobiła 2 minutowa kolejka. 16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Bałtów jak... Białka! 😥 Dziś, pierwszy raz w sezonie, wybrałem się do Bałtowa. I od razu powiem, że to był błąd! Początek był obiecujący: padający śnieg, dodatkowo wydobywający się spod kół samochodów, ośnieżone drogi, pola i drzewa, wszędzie biel i przestrzeń, słowem krajobrazy jak w "Fargo" - słynnym filmie braci Cohen... Ale na miejscu nie było już tak różowo... Na zdjęciach z Myślenic, Czantorii czy Skolnitów widać pustki, a w Bałtowie był ludzki armagedon, prawie jak w Białce, a biorąc poprawkę na to, że Bałtów nie może się równać z Białką - to proporcjonalnie nawet większy niż Białce! Na stoku przy kanapie człowiek na człowieku, dużo szkółek, dzieci i początkujących narciarzy. Trzeba było mieć oczy dookoła głowy i uważać, co zrobi ktoś jadący kilka metrów od ciebie. W tych warunkach o sensownej jeździe nie mogło być mowy. 😨 Zrobiłem kilka zjazdów na zaciągniętym mocno hamulcu i przeniosłem się na stoczek przy talerzyku. Tam też było sporo ludzi, ale co jakiś czas robiło się luźniej i wtedy można było wykonać te kilka skrętów na krawędziach...🙂 W sumie skończyłem jeździć po dwóch i pół godzinie, chociaż karnet miałem na trzy. Dłużej nie było sensu - to nie była jazda, co najwyżej rekreacja.😟 Niby kolejny dzień na nartach, ale kompletnie bez przyjemności! Wyjeżdżając, miałem poczucie straconego czasu i pieniędzy (ulgowy za 95 zł ), co dotąd na nartach raczej mi się nie zdarzało. Obiecałem sobie, że już nigdy nie przyjadę do Bałtowa w niedzielę. Jeśli przyjadę (a przyjadę, bo wielkiego wyboru koło siebie nie mam! 🙂), to raczej w sobotę, na początku sezonu, żeby zaspokoić pierwszy "głód" nart. 16 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty widać że narciarstwo jest sportem narodowym 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 23 minuty temu, San28 napisał: Obiecałem sobie, że już nigdy nie przyjadę do Bałtowa w niedzielę. Jeśli przyjadę (a przyjadę, bo wielkiego wyboru koło siebie nie mam! 🙂), to raczej w sobotę, na początku sezonu, żeby zaspokoić pierwszy "głód" nart. Ociepliło się, ludziska odtajali, to się na narty rzucili.😃 Jak było zdecydowanie poniżej -10 to miałem stok dla siebie!😍 Parę lat temu Bałtów otwierał się dużo wcześniej. Wtedy to nawet w niedzielę dało się dwie godzinki z rana spokojnie pojeździć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty Godzinę temu, San28 napisał: prawie jak w Białce, a biorąc poprawkę na to, że Bałtów nie może się równać z Białką - to proporcjonalnie nawet większy niż Białce! Cze Tak się składa, że dzisiaj byłem w Białce, nie pojeździć (ale narty zabrałem) bardziej w celach towarzyskich. W ferie do Białki to dość karkołomne przedsięwzięcie. Warunki, perfect. 3-5cm świeżego na zmrożonym podkładzie. Tak mi się rano nie chciało jechać…. ale drogowcy dali radę. Może z 10 min dłużej jechałem, bo były momenty że trzeba było na S-ce cisnąć po śniegu. 9.00 na stoku, nawet wcześniej, zaparkowałem furę przy Jankulowskim Wierchu. Prawie pierwszy byłem, ośki stały, bo nie mogły wjechać. Na czerwonej 6-ce zjechałem 6 x po 3x każdy wariant. Pusto praktycznie. Potem pojechałem na Fis-y. Niestety jeden definitywnie zamknięty, a drugi połowicznie. Siatka sprawiała wrażenie, jakby cały był zamknięty. Początkowo też tak myślałem i pojechałem objazdem. A jak z krzesła wyczaiłem, że połowa jest otwarta, to jazda. Generalnie 9.00-11.00 to były nienormalne pustki. Potem dojechało trochę ludzi, ale 6-ka na Kotelnicę doprana po sufit, jak i trasa, ale stara 3-ka obok świeciła pustkami, ale wolno jedzie - to fakt. Na tej połówce Fis, pustki. Tam jeździłem większość czasu. Warun bombowy, dość szybki śnieg, mimo iż non stop był opad drobnego śniegu. Na powrocie na 6-ce zrobiło się lodowo, zero muld, bardzo równo, ale podkład wylazł lodowy, mało kto tam jeździł, wszyscy objeżdżali to niebieską obwodnicą. Niestety tylko 1 raz zjechałem, bo mi się karnet skończył. Finalnie było nieźle, a nawet bardzo dobrze. Tam gdzie jeździłem było bez kolejek. Klientela, spotkałem kumpla - Instruktora na stoku, pogadaliśmy. Zauważyłem to co on. Bardzo dużo Anglików, Węgrów i Rumunów. Trafili na zimę stulecia. W przyszłym roku będzie ich 2x tyle, jak się fama rozejdzie jakie są zajebiste warunki w PL. Fota, że byłem, widoczność jak coś, bardzo dobra. 20km udało się zjechać, GS krótki rzondził 😉. No i spotkałem kogoś w tym konglomeracie co wydawałoby się niemożliwe jak wygrana w totka, kazał wszystkich pozdrowić swoich fanatyków, wiernych kibiców, zagorzałych wyznawców i wszystkich pozostałych innowierców i oponentów😀, a w szczególności Admina. Pzdr. 15 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2 godziny temu, marekbtl napisał: i spotkałem kogoś Pzdr. a czyja to babcia ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2 godziny temu, marekbtl napisał: Cze Tak się składa, że dzisiaj byłem w Białce, nie pojeździć (ale narty zabrałem) bardziej w celach towarzyskich. W ferie do Białki to dość karkołomne przedsięwzięcie. Warunki, perfect. 3-5cm świeżego na zmrożonym podkładzie. Tak mi się rano nie chciało jechać…. ale drogowcy dali radę. Może z 10 min dłużej jechałem, bo były momenty że trzeba było na S-ce cisnąć po śniegu. 9.00 na stoku, nawet wcześniej, zaparkowałem furę przy Jankulowskim Wierchu. Prawie pierwszy byłem, ośki stały, bo nie mogły wjechać. Na czerwonej 6-ce zjechałem 6 x po 3x każdy wariant. Pusto praktycznie. Potem pojechałem na Fis-y. Niestety jeden definitywnie zamknięty, a drugi połowicznie. Siatka sprawiała wrażenie, jakby cały był zamknięty. Początkowo też tak myślałem i pojechałem objazdem. A jak z krzesła wyczaiłem, że połowa jest otwarta, to jazda. Generalnie 9.00-11.00 to były nienormalne pustki. Potem dojechało trochę ludzi, ale 6-ka na Kotelnicę doprana po sufit, jak i trasa, ale stara 3-ka obok świeciła pustkami, ale wolno jedzie - to fakt. Na tej połówce Fis, pustki. Tam jeździłem większość czasu. Warun bombowy, dość szybki śnieg, mimo iż non stop był opad drobnego śniegu. Na powrocie na 6-ce zrobiło się lodowo, zero muld, bardzo równo, ale podkład wylazł lodowy, mało kto tam jeździł, wszyscy objeżdżali to niebieską obwodnicą. Niestety tylko 1 raz zjechałem, bo mi się karnet skończył. Finalnie było nieźle, a nawet bardzo dobrze. Tam gdzie jeździłem było bez kolejek. Klientela, spotkałem kumpla - Instruktora na stoku, pogadaliśmy. Zauważyłem to co on. Bardzo dużo Anglików, Węgrów i Rumunów. Trafili na zimę stulecia. W przyszłym roku będzie ich 2x tyle, jak się fama rozejdzie jakie są zajebiste warunki w PL. Fota, że byłem, widoczność jak coś, bardzo dobra. 20km udało się zjechać, GS krótki rzondził 😉. No i spotkałem kogoś w tym konglomeracie co wydawałoby się niemożliwe jak wygrana w totka, kazał wszystkich pozdrowić swoich fanatyków, wiernych kibiców, zagorzałych wyznawców i wszystkich pozostałych innowierców i oponentów😀, a w szczególności Admina. Pzdr. Jak to miło zobaczyć Mitka radosnego. Marek koniecznie Go uściskaj i pozdrów. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turnplayer Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 7 godzin temu, Gorol napisał: Dzisiaj Skolnity (Wisła), od 8:00-11:00. Czerwona trasa to była jazda sezonu 🤩. W nocy spadło z 15 cm śniegu. Szusowanie po naturalnym śniegu to zupełnie inna bajka. Podkład twardy ale nie lodowy. Nawet o 11:00 były warunki bardzo dobre, i chyba dzięki temu, że 80-90% narciarzy jeździ niebieską trasą. Jazda na okrągło, aż przed 11:00 się zrobiła 2 minutowa kolejka. od kilku dni wybieralem sie pojezdzic, ale ciagla posluga towarzyska blokowala plany. Wreszcie w sobote wieczorem decyzja, ze z rana jezdzimy. Jako ze pod Bielskiem wieczorem zaczal padac snieg, to odsniezylem 15cm z samochodu, jakiez zaskoczenie bylo z rana, gdy musialem zdjac kolejne 15-20cm. Rzut okiem na kamerki i dowod namacalny ze Skolnity powaznie podchodza do tematu, bowiem o 7 rano smigal ratrak. Takze decyzja nie mogla byc inna. melduje 7.50 na parkingu i ruszam do kasy, decyzja karnet 3h. Wybor pada na narty 78mm pod butem. Co sie okazalo super wyborem. W zasadzie jazda na biezaco, przez pierwsza godzine na niebieskiej dosc twardo, chyba tam ratrak robil robote. potem krotka przerwa na kawke i do 11 na zmiane czerwona z niebieska, ale moje odczucie bylo takie ze czerwona byla ciut gorzej przygotowana, bardziej tepa i wolniejsza, ale tez spoko. ponizej foto niebieskiej, juz po tym jak zostala lekko rozjezdzona, z samego rana po ratraku bylo jeszcze lepiej. Schodzac ze stoku, dalej uwazam ze byl w super kondycji, raczej spodziewalem sie sporych muld a tutaj mile zaskoczenie. Takze props dla ekipy ze mimo duzego opadu oagrneli temat. wiem brzmi jak post sponsorowany ale taki nie jest 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 3 godziny temu, marekbtl napisał: Cze Fota, że byłem, widoczność jak coś, bardzo dobra. 20km udało się zjechać, GS krótki rzondził 😉. No i spotkałem kogoś w tym konglomeracie co wydawałoby się niemożliwe jak wygrana w totka, kazał wszystkich pozdrowić swoich fanatyków, wiernych kibiców, zagorzałych wyznawców i wszystkich pozostałych innowierców i oponentów😀, a w szczególności Admina. Pzdr. Mitek sprawdza trasy przed kolejnym zlotem Skiforum? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 8 godzin temu, Gorol napisał: Dzisiaj Skolnity (Wisła), od 8:00-11:00. Czerwona trasa to była jazda sezonu 🤩. W nocy spadło z 15 cm śniegu. Szusowanie po naturalnym śniegu to zupełnie inna bajka. Podkład twardy ale nie lodowy. Nawet o 11:00 były warunki bardzo dobre, i chyba dzięki temu, że 80-90% narciarzy jeździ niebieską trasą. Jazda na okrągło, aż przed 11:00 się zrobiła 2 minutowa kolejka. Skolnity to jak dla mnie najlepsza stacja w Wiśle. Dokładnie tak jak piszesz, praktycznie nikt nie jeździ po czerwonej a ona jest malina fest Szkoda, że tam nie ma opcji na wiecej tras, bo byłby to mega ośrodek. Uwielbiam ten osrodek i raczej nigdy nie ma tam kolejek.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 15 Luty Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 6 godzin temu, gregre0 napisał: Parę lat temu Bałtów otwierał się dużo wcześniej. Wtedy to nawet w niedzielę dało się dwie godzinki z rana spokojnie pojeździć. Bałtów nigdy nie był otwierany wcześniej niż o godz 9. Tak jest i dziś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty Od wielkiego gwizdu zdarza się, że można zacząć jeździć trochę wcześniej, ale maks to pół godzinki. Rzadka rzadkość 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 15 godzin temu, Bumer napisał: Bałtów nigdy nie był otwierany wcześniej niż o godz 9. Tak jest i dziś. No cóż.... Skleroza dopada. W pamięci mi pozostało zniechęcenie opóźnieniem godziny otwarcia. Sprawdziłem w historii - to była zmiana na 10tą. Trochę mnie tam nie było i nie zauważyłem, że wrócili z otwarciem . Tak to jest jak się ulega złudzeniu, że lepsze to już było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turnplayer Napisano 16 Luty Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 19 godzin temu, Jusik2002 napisał: Skolnity to jak dla mnie najlepsza stacja w Wiśle. Dokładnie tak jak piszesz, praktycznie nikt nie jeździ po czerwonej a ona jest malina fest Szkoda, że tam nie ma opcji na wiecej tras, bo byłby to mega ośrodek. Uwielbiam ten osrodek i raczej nigdy nie ma tam kolejek.... nie piszmy tego glosno bo sie skonczy jezdzenie bez kolejek🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty PKL Kasprowy: Uwaga jutro, w dniu 18.02 planowane otwarcie kolei w Kotle Goryczkowym. Godziny otwarcia sprawdź na naszej stronie, w rozkładach jazdy - link w komentarzu ❄️⛷️🏂 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2 godziny temu, ZdolnyŚlązak napisał: PKL Kasprowy: Uwaga jutro, w dniu 18.02 planowane otwarcie kolei w Kotle Goryczkowym. Godziny otwarcia sprawdź na naszej stronie, w rozkładach jazdy - link w komentarzu ❄️⛷️🏂 Trza by się jeszcze zorientować czy "ścieżka" z kotła do Kuznic przejezdna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 10 minut temu, Lexi napisał: Trza by się jeszcze zorientować czy "ścieżka" z kotła do Kuznic przejezdna Skiturowcy twierdzą, że można zjechać do Kuźnic nartostradą. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 17 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Górale złamują ręce. Puste stoki i pensjonaty na Podhalu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 25 minut temu, WojtekM napisał: Górale złamują ręce. Puste stoki i pensjonaty na Podhalu Za mało ceny podnieśli. Gdzieś czytałem, że tylko o 30% wiec co się dziwić... Przynajmniej o 50% powinni aby zachować prestiż 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Na Cienkowie w Wiśle warun że hej na nocnej i o dziwo nie ma za dużo luda 😄 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Śnieg utrzymuje się w Warszawie nadzwyczaj długo. W związku z czym trzeba było wczoraj zostać w pracy po godzinach i dziś z rana skoczyć do Powsina (czyli południe miasta) na biegówki. W miejskiej wypożyczalni koszt wynajęcia sprzętu to tylko 30 zł (cena na cały dzień). W nocy spadło 2-3 cm świeżego śniegu. Dzięki temu jakkolwiek dało się biegać, choć podłoże było niestety fatalne. Zlodzony śnieg lub sam lód, niestety bardzo nierówno. Dawno nie wywaliłem się tyle razy co dziś w ciągu 1,5h. Fakt faktem ogromnym plusem biegania o 9 rano w lesie są pustki i ta niesamowita cisza, której tak bardzo brakuje w mieście. A Górka Szczęśliwicka stoi odłogiem 😞 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 17 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Trochę pada w Korbielowie. Może w sob da się od Szczawin podejść, żeby nie iść wzdłuż stoku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teres Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty Wieczorny Szczyrk, warunki super 😃 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi